AMSTERDAM - SP-leider Emile Roemer hekelt de strakke begrotingsregels in Europa die voor Nederland in 2013 een maximaal begrotingstekort van 3 procent voorschrijven.

In een interview met het FD van donderdag spreekt Roemer van ''idioterie'' om strikt de norm te handhaven en de omstandigheden niet mee te wegen.

''De overheid moet de zaak weer aan het draaien krijgen. Dan moet ik een belachelijke boete gaan betalen als het tekort groter is dan 3 procent? Over my dead body'', aldus Roemer. 

De SP-leider, wiens partij het heel goed doet in de peilingen in aanloop naar de verkiezingen van 12 september, wil volgend jaar met investeringen de economie aan de gang krijgen. ''De werkloosheid stijgt. De overheid moet nu de economie juist aanjagen.''

Meer tijd

Nederland zou wat Roemer betreft net als Spanje meer tijd van Europa moeten krijgen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. '

"Ja, we bezuinigen in een ander tempo en verdelen de lasten anders, maar ook: ja, we zorgen wel dat de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op orde komt. We komen volgend jaar echt niet met een begrotingstekort van 4, 5 of 6 procent. Dat is flauwekul die anderen verspreiden, allemaal vooroordelen.''

Verbaasd

D66-leider Alexander Pechtold reageert verbaasd. "Een kandidaat-regeringsleider met dit soort rabiate standpunten is niet serieus te nemen. De SP zet zichzelf buitenspel.'' Pechtold verwijt Roemer dat hij nieuwe schulden wil maken.

''We zijn in een crisis terechtgekomen omdat we te veel schulden hebben gemaakt. De oplossing is dus niet meer schulden maken zoals de SP nu voorstelt. Als dat zou werken, was Griekenland een bloeiende economie. We moeten onze begroting op orde maken.''

'Onverstandig'

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom noemt de uitspraak ''onverstandig''. Ook de PvdA is tegen een strikte handhaving van de begrotingsnorm. Maar volgens partijleider Samsom is ''dreigen met veto's of stoppen van betalingen onverstandig''.

Hij ziet meer in het smeden van bondgenootschappen met andere lidstaten om een einde te maken aan ''de eenzijdige bezuinigingsagenda van conservatieve regeringen.'' Volgens Samsom lost dat meer op dan ''je met veto's aan de kant plaatsen''.

Onder curatele  

CDA-Kamerlid Raymond Knops haalt op Twitter uit naar Roemer. Volgens hem is de SP-leider ''ervaringsdeskundige''. Als wethouder van financiën in Boxmeer stond hij al onder curatele, weet Knops.

VVD'er Mark Harbers zegt dat Roemer ''van Nederland een Griekenland'' maakt.