AMSTERDAM - Regeringsleiders moeten op Europees niveau afspraken gaan maken over de aanpak van jeugdwerkloosheid.

Daarvoor pleiten GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma tegenover NU.nl.

In het duogesprek geven zij aan geschrokken te zijn van de werkloosheid onder jongeren. In april maakte het CBS bekend dat bijna 12 procent van de jongeren werkloos is. Donderdag komt het CBS met nieuwe cijfers.

Volgens FNV Jong zou echter een kwart van de jongeren werkloos zijn onder jongeren, zo stelde hij vorige maand tegenover NU.nl.

"Het CBS berekent de werkzoekende fulltimers tussen de 15 en 25, maar daarnaast zijn er anderhalf miljoen jongeren die moeite hebben met het vinden van een bijbaan. Een derde groep zijn de jongeren die zich niet laten registreren als werkzoekende of studiezoekende."

Geld

Concreet willen Dibi en Wiersma dat het kabinet meer geld steekt in de begeleiding van jongeren en het investeren in onderwijs en zich daar ook Europees voor hard maakt.

Zij erkennen dat hier een prijskaartje aan hangt, maar "niets doen kost nog meer". Dibi: "Het is een schijntje op de begroting." Wiersma: "Jaarlijks 90 miljoen moet genoeg zijn voor een stevige aanpak."

Ze stellen dat de prikkel voor gemeenten om werk te maken van jeugdwerkloosheid steeds verder afneemt. Wiersma: "Vroeger werden gemeenten er op afgerekend als ze er niet in slaagden jongeren aan het werk te helpen. Die prikkel is weg doordat de wet Investeren in jongeren is afgeschaft. Hierdoor word je nu als werkzoekende van het ene loket naar het andere gestuurd."

Mbo

De problemen met jeugdwerkloosheid vinden volgens hen over de hele linie plaats en worden veroorzaakt door de economische crisis. "Steeds meer bedrijven moeten inkrimpen en dan gaan de jongeren met tijdelijke contracten er als eerste uit", aldus Wiersma.

De grootste problemen zitten volgens Dibi en Wiersma in het mbo. "Neem de ICT-sector", zegt Dibi. "Studenten werden hier helemaal voor warm gemaakt maar er is helemaal geen werk." Wiersma vult aan: "En als er al werk is in de ICT wordt dit gedaan door hbo'ers en wo'ers."

Dibi: "Ik vermoed wel dat de studenten met de goeie netwerken minder te lijden hebben, omdat je makkelijker een baantje toegespeeld krijgt."

Investeringen in het onderwijs ziet Dibi het liefst terug komen in de publieke sector. "De vraag in de zorg en het onderwijs is enorm groot. Die sectoren moet je aantrekkelijker maken en zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden."

Volgens Wiersma moet de inzet zich vooral richten op de overbruggingsperiode tot het moment dat de babyboomers met pensioen gaan en de drukte op de arbeidsmarkt afneemt.

Radicaliseren

Dibi vreest dat jongeren gaan radicaliseren als de problemen met jeugdwerkloosheid niet wordt aangepakt. "Dat zie je al in Griekenland. Daar gaat het zo ver dat er zondebokken worden gezocht. Er wordt zelfs geweld gebruikt tegen immigranten. Je moet voorkomen dat ze apatisch worden."

Wiersma: "Het kan de verkeerde kant op slaan. Ze verliezen hun solidariteit ten opzichte van de oudere generaties die het veel beter hebben gehad."

Dibi: "Dit is onderdeel van iets groters. Veel zekerheden van de babyboomers zal deze generatie nooit meer krijgen. Geen vaste contracten, geen grondstoffen, duurdere zorg. Die issues krijgen minder politieke urgentie, omdat ouderen nu eenmaal zo'n belangrijk deel van het electoraat vormen."

Begin dit jaar werd in Europees verband al wel enkele afspraken gemaakt om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Zo werd afgesproken 82 miljard aan subsidies in te zetten om de werkloosheid te bestrijden.

De twee willen hun pleidooi kracht bij zetten middels een Twitteractie.