Overzicht van ontwikkelingen langstudeerboete

DEN HAAG - Iedere student die vanaf het collegejaar 2012 - 2013 meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens de bachelor- of de masterstudie, moet ruim 3000 euro boete betalen bovenop het collegegeld.

Deze maatregel van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) kwam met een nipte meerderheid door de Tweede en Eerste Kamer. Inmiddels is er nauwelijks nog draagvlak voor.

Waar is het draagvlak gebleven?

De langstudeermaatregel is erg omstreden in de politiek. De oppositiepartijen waren vanaf het begin tegenstander. Met een minieme meerderheid, met dank aan de SGP, is de wet toch doorgevoerd.

Regeringspartij VVD liet eerder al weten de maatregel toch niet erg prettig te vinden; premier Mark Rutte liet zich dat ontvallen. En dinsdag, tijdens het eerste verkiezingsdebat, zei CDA-lijsttrekker Sybrand Buma de langstudeerboete te willen afschaffen.

Voor hoeveel mensen gaat de maatregel gelden?

Aantallen zijn niet precies bekend, volgens studentenorganisaties ISO en LSVb gaat het om ongeveer 70.000 langstudeerders. Zeker is in ieder geval dat het voor iedereen geldt die in september 2012 nog niet is afgestudeerd en wel al meer dan een jaar vertraging heeft opgelopen. Daar zit volgens de studentenorganisaties het grootste probleem met de wet.

''De spelregels zijn tijdens het spel veranderd'', zeggen zij, omdat deze groep studenten toen ze begonnen aan de studie nog niet wisten dat er een boete zou komen op te veel vertraging.

De langstudeerboete bedraagt 3036 euro per collegejaar en komt bovenop het collegegeld. Als iemand echter binnen een jaar afstudeert, hoeft hij niet het volledige bedrag aan collegegeld en boete te betalen.

Ook de onderwijsinstellingen moeten per student 3000 euro per jaar extra betalen.

De maatregel is niet zonder slag of stoot ingevoerd?

Meer dan 10.000 boze studenten verzamelden zich begin vorig jaar op het Malieveld in Den Haag om te ageren tegen de maatregel. Het was de grootste studentendemonstratie in jaren, niet geheel toevallig op 21 januari: de verjaardag van Zijlstra.

Ook was er eerder dit jaar een rechtszaak van de studenten tegen de Staat. De rechter besloot echter dat de maatregel door mocht gaan.

En nu?

Inmiddels wil een Kamermeerheid van CDA, PvdA, SP, D66 en GroenLinks dat per direct gestopt wordt met de geplande invoering van de langstudeerboete op 1 september.

Staatssecretaris Zijlstra laat via een woordvoerder weten dat de Kamer dan zelf met een voorstel moet komen om het gat in de begroting te dichten. Volgens hem gaat het in totaal om een bezuiniging van bijna 400 miljoen euro op het hoger onderwijs.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie