Kamp vreest voor pensioenen door EU

DEN HAAG - De Nederlandse pensioenen dreigen volgens minister Henk Kamp van Sociale Zaken in gevaar te komen door plannen van de Europese Commissie.

Die wil de pensioenfondsen dwingen hun financiële buffers aan te vullen. Kamp heeft laten becijferen dat de pensioenfondsen dan 10 miljard euro extra zouden moeten reserveren.

''Dit leidt tot te hoge premies en te lage uitkeringen'', zegt Kamp in een interview met het weekblad Elsevier van deze week.

De VVD-minister noemt de EU-plannen ''onacceptabel''. ''Ik ga er absoluut voorliggen.''

Barnier

Kamp is al geruime tijd in conflict met eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) om de regels voor de pensioenfondsen aan te scherpen. Barnier wil aan de fondsen dezelfde eisen stellen als aan verzekeraars.

Ook de Tweede Kamer is hier ongerust over. Ze dreigde onlangs een 'gele kaart' te trekken om Brussel te dwingen zijn plannen te heroverwegen. Om deze procedure in gang te zetten, heeft de Kamer wel steun van parlementen in andere EU-lidstaten nodig.

Klip en klaar

Kamp wil dat Barnier ''klip en klaar'' afstand neemt van zijn plannen voor pensioenfondsen. Ook op andere terreinen heeft de VVD'er problemen met Brussel. Zo wil Kamp niet dat voormalige grensarbeiders uit Duitsland of België in Nederland recht krijgen op een bijstandsuitkering, iets waar de Europese Commissie op aanstuurt.

Ook ligt hij overhoop met eurocommissaris Viviane Reding (Justitie), die zich verzet tegen het Nederlandse plan om bijstandsgerechtigden te verplichten de Nederlandse taal te leren.

Anti-EU

Maar dat betekent niet dat Kamp anti-EU zou zijn, zo onderstreept hij in het interview. ''Vanwege een paar ergerlijke fouten in Brussel moet je niet heel Europa opheffen. Je moet die fouten eruit halen en doorgaan met Europa, want dat is in het Nederlands belang.

Het gaat om onze welvaart en veiligheid, om het opkomen voor onze belangen in de wereld.'' Kamp is ''vóór Europese samenwerking, mits Brussel zich beperkt tot effectief en efficiënt doen wat echt nodig is''.

Draai

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt toont zich verrast door de uitspraken van Kamp en eist opheldering. Volgens hem maakt de VVD-bewindsman een draai.

Omtzigt wijst er in schriftelijke vragen aan Kamp op dat het kabinet eerder dit jaar zei ''in den brede'' achter het Brusselse pensioenplan te staan. Hij wil dat de minister deze week nog in een brief aan de Kamer uitlegt waar hij precies afstand van neemt.

De woordvoerder van Kamp onderstreept dat de minister zich al anderhalf jaar verzet tegen het Brusselse pensioenplan. Het kabinet heeft weliswaar op hoofdlijnen steun uitgesproken voor het 'witboek' van de Europese Commissie over pensioenen, maar tegen het aanscherpen van de financiële eisen voor pensioenfondsen heeft het steeds bezwaar gemaakt.

''Kamp en Omtzigt trekken aan hetzelfde touw'', aldus de woordvoerder. Hij noemt het ''jammer'' dat het CDA-Kamerlid een tegenstelling suggereert.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie