UTRECHT - Het CDA wil niet langer dat de langstudeerboete studenten in de weg staat langer te studeren.

Dat zei lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dinsdag tijdens het eerste lijsttrekkersdebat in Utrecht. Daarmee is er nauwelijks nog draagvlak voor de boete.

Buma wil dat de prikkel bij de universiteiten komt te liggen, in plaats van bij de studenten, nu de boete op zoveel weerstand stuit.

De langstudeerboete gaat per september in. In de plannen van het kabinet moeten studenten die meer dan één jaar vertraging oplopen in de bachelor- of masterfase 3000 euro extra betalen. PvdA, D66 en GroenLinks waren al langer tegenstander van de maatregel. ChristenUnie-leider Arie Slob houdt er wel aan vast.

Leenstelsel

De CDA-lijsttrekker sprak tegelijkertijd de andere partijen aan op hun plannen: "Zijn ook de andere lijsttrekkers dan bereid om te zorgen dat in de plaats van die langstudeerboete niet een veel slechter stelsel komt, namelijk een leenstelsel. Een leenstelsel dat sociaal heet, maar een boete is die ingaat vanaf de dag dat je afstudeert."

D66, GroenLinks, PvdA en VVD hebben plannen voor zo'n leenstelsel. Zij voelden er weinig voor om op dit punt met het CDA mee te gaan. De ChristenUnie toonde zich wel ook fel tegenstander van het leenstelsel.

Studenten

Studenten- en jongerenorganisaties eisen duidelijkheid over de langstudeerboete. De jongerenorganisaties ''snappen er niks meer van''. Dat laten de organisaties, waaronder het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en FNV Jong dinsdag weten in een gezamenlijke verklaring.

''Wat er ook komt, we vinden dat de politieke partijen vanaf nu in ieder geval duidelijk moeten zijn over hun standpunten, zodat de student eerlijke keuzes kan maken'', aldus de jongeren.

Blij

Overigens zijn de jongeren wel blij met de draai van Buma. Ze zien de langstudeerboete het liefst voor eens en altijd van tafel verdwijnen. Ze roepen daarom dinsdag Kamerleden op om terug te komen van reces.

''Als blijkt dat zo'n ingrijpende maatregel niet langer kan rekenen op steun van een meerderheid van de Kamer, is het tijd om te zorgen dat er gestemd wordt over het voortbestaan van de langstudeerboete'', zeggen de jongerenorganisaties.

Verbaasd

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs reageerde dinsdag verbaasd op de uitspraak van CDA-lijsttrekker Sybrand Buma dat hij de langstudeerboete wil afschaffen.

''Het is opmerkelijk dat hij dit zegt, de langstudeermaatregel kwam bij het CDA vandaan. Maar goed, kennelijk hebben ze nu andere gedachten'', zei Zijlstra. 

Aanwezig

Bij het debat temidden van Utrechtse studenten, zijn de lijsttrekkers van PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en CDA aanwezig. De onderwerpen die voorbij komen zijn onder meer de boete voor langstudeerders, de bekostiging van het hoger onderwijs en de ov-kaart voor studenten.

Het is het eerste onderlinge debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Volgens de presentator waren op het Utrechtse Janskerkhof 3000 studenten aanwezig.

Tegen het eind van het debat verkozen de studenten Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) tegen elkaar in de finale, ondanks het nieuwe standpunt van Buma. Samsom deed daar D66 nog een handreiking: "Uiteindelijk kunnen wij het prima met elkaar vinden op het gebied van onderwijs." 

Nipte meerderheid

De wet over de langstudeerboete van Zijlstra werd vorig jaar, na goedkeuring door de Tweede Kamer, met een nipte meerderheid aangenomen door de Senaat.

Daarop spanden studentenorganisaties ISO, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) een rechtszaak tegen de staat aan, omdat de langstudeerwet volgens hen juridisch niet houdbaar is.

Het ISO lijkt de uitspraken van Buma vandaag in een reactie verkiezingsretoriek. "Eerst zien, dan geloven", aldus ISO-voorzitter Thijs van Reekum dinsdag. Kai Heijneman, voorzitter van de LSVb, laat weten: "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

Lijsttrekkers in debat