Rouvoet niet beschikbaar als minister

AMSTERDAM - Voormalig minister en vice-premier Andre Rouvoet wil geen minister worden, mocht de ChristenUnie gaan regeren. Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

"Ik ben niet beschikbaar voor een ministerschap. Ik ben vorig jaar weloverwogen weggegaan uit de politiek en vervul mijn huidige functie van voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland met heel veel plezier. Er zijn genoeg mensen die het kunnen doen."

Rouvoet kwam in 1994 in de Tweede Kamer en was van 2007 tot en met 2010 minister van Jeugd en Gezin in het kabinet Balkenende IV. Onder zijn leiding kwam de ChristenUnie voor het eerst aan de macht, in een coalitie met CDA en PvdA.

Rouvoet verwacht dat na de komende verkiezingen de ChristenUnie niet op voorhand kansloos is voor regeringsdeelname, gezien de Kunduz-coalitie van vijf partijen die zorg hebben gedragen voor de begroting van 2013.

"Een coalitie van vijf partijen als de Kunduz-coalitie is niet eenvoudig. Ik ben benieuwd of de afspraken tussen die partijen ook tijdens de campagne nog gelden. Ook is het natuurlijk maar de vraag of er ook overeenstemming kan worden gevonden voor het hele kabinetsbeleid en niet alleen de begroting zoals nu."

Rouvoet maakt zich zorgen over de bestuurbaarheid van Nederland. "In tien jaar gaan we vijf keer naar de stembus. Dat is reden voor zorg. Het is aan de politieke leiders in Den Haag om tot heldere keuzes en stevig beleid te komen."

Belangrijke oorzaak van de politieke instabiliteit is volgens hem de afbrokkeling van de traditionele grote partijen. "Er zijn geen partijen meer met 40 tot 50 zetels, waardoor je met twee of drie partijen een kabinet kon vormen."

CDA

Vooral het wegzakken van het CDA ziet Rouvoet met lede ogen aan. "Van oudsher kennen we drie stromingen: de sociaaldemocratische, de liberale en christendemocratische stroming. Een van de opmerkelijkste ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar is toch wel het wegzakken van het CDA als hoofdvertegenwoordiger van de christendemocraten", zegt Rouvoet.

"De partij is van ruim 50 zetels terugzakt naar zo'n 15 in de huidige peilingen, zonder dat dat leidde tot een toename in het zetelaantal bij de kleine christelijke partijen. Er is dus een onbalans tussen de stromingen ontstaan. En dat maakt het lastiger om tot coalitievorming te komen."

De huidige voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland verwacht niet dat het CDA snel groeit. "Het zou heel wat zijn als het CDA in de buurt van de 25 zetels komt. Dat zie ik niet zo snel gebeuren."

Christelijke politiek

Rouvoet verwacht niet dat de christelijke politiek verdwijnt, wel zal het niet meer zo worden als tientallen jaren geleden met ruim 50 zetels.

"Het zetelaantal voor de gehele christelijke politiek zal tussen de 20 en 30 zetels bedragen, met hier en daar een uitschieter richting 35 zetels. Ik ben ervan overtuigd dat er best nog wat winst te boeken is, maar dan zal men moeten kiezen voor een helder profiel met duidelijke keuzes", stelt Rouvoet.

"Partijen die consequent heldere keuzes durven maken - ook al zijn ze nu wellicht impopulair - hebben op de lange termijn meer toekomst dan partijen die vandaag dit en morgen dat roepen omdat het beter klinkt."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie