DEN HAAG - Studenten die om medische redenen een andere studie moeten doen en daardoor meer dan een jaar studievertraging oplopen, hoeven geen langstudeerboete te betalen.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zou daarop toe moeten zien, maar heeft verkeerde informatie gegeven.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) ontving meerdere klachten en kaartte dat aan bij staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs). Zijlstra heeft dinsdag toegezegd DUO daarop te wijzen, zo heeft de LSVb laten weten.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is onder meer verantwoordelijk is voor de studiefinanciering. ''Zij hebben verkeerde en tegenstrijdige voorlichting gegeven", aldus LSVb-voorzitter Kai Heijneman.

Vertraging

In de wet was al geregeld dat studenten die om medische redenen vertraging oplopen, niet het verhoogde collegegeld hoeven te betalen.

Maar in de uitvoering van die wet bleek het mis te gaan. Bij de LSVb waren diverse klachten binnengekomen van studenten die ziek zijn of ziek waren geweest en nu toch ineens een rekening voor de langstudeerboete van ruim 3000 euro kregen.

''Het zijn heel schrijnende gevallen", aldus LSVb-voorzitter Kai Heijneman. ''Ze konden om medische redenen hun studie niet afmaken, het was ze toegezegd dat ze weer aan een nieuwe studie konden beginnen zonder dat de voorgaande jaren zouden meetellen. En ineens ligt er een forse rekening op de mat." Als voorbeeld noemt hij een student geneeskunde die zijn hand verliest. ''Hij kan nooit meer chirurg worden en moet dus iets anders gaan studeren.’’

De LSVb-voorzitter is blij met de toezegging van Zijlstra om DUO erop aan te spreken. ''Deze groep studenten dreigde tussen wal en schip te raken. Ik ben heel blij dat er eindelijk duidelijkheid en rust is voor ze."