GroenLinks steekt 800 miljoen in hoger onderwijs

DEN HAAG - GroenLinks wil de komende jaren 800 miljoen euro investeren in het hoger onderwijs.

Dat laat de partij weten aan NU.nl. 

GroenLinks verlaagt het wettelijk collegegeld naar 1250 euro voor nieuwe studenten. Voor studenten met ouders met een laag inkomen, wordt de aanvullende beurs met honderd euro verhoogd.

De partij wil dan wel af van de studiefinanciering, en een sociaal leenstelsel invoeren. Lijsttrekker Jolande Sap: "In tegenstelling tot de partijen die vasthouden aan een oneerlijk systeem van studiefinanciering, nemen wij maatregelen die de toegankelijkheid van het onderwijs voor iedereen vergroten."

"Met een verlaging van het collegegeld en verhoging van de aanvullende beurs wordt het voor kinderen met ouders met lage inkomens makkelijker hun studie te betalen."

Verwijten

Sap zegt dan ook niets te begrijpen van de verwijten die ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob dinsdag op NU.nl maakte aan het adres van de partijen die het sociaal leenstelsel willen invoeren.

De ChristenUnie vindt dat studenten door het sociaal leenstelsel worden opgezadeld met enorme schulden. D66, GroenLinks, VVD en PvdA zijn voorstander van zo'n stelsel.

Bedreiging

Slob zei daarover: "Studenten moeten nu goed opletten. Er is veel onvrede over de langstudeerboete, maar dit is de echte bedreiging. Alleen al als ze volgens planning studeren, bouwen ze jaarlijks een studieschuld op van 3200 euro."

Maar volgens Sap is het juist rechtvaardig als afgestudeerden "hun beurs gaan terugbetalen naar draagkracht". Ze voegt eraan toe: "Maar alleen als we tegelijk stevig investeren in de toegankelijkheid van ons hoger onderwijs."

Lijsttrekkersdebat

Dinsdag gaan de lijsttrekkers ten overstaan van Utrechtse studenten voor het eerst met elkaar in debat. Het debat zal in het teken staan van onderwijs.

Onderwerpen die Diederik Samsom, Sybrand van Haersma Buma, Alexander Pechtold, Jolande Sap en Arie Slob zullen bespreken zijn onder meer de boete voor langstudeerders, de bekostiging van het hoger onderwijs en de ov-kaart voor studenten.

Tip de redactie