AMSTERDAM - Het CDA wil dat de afgesproken bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag toch niet doorgaan. Dat heeft CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dinsdag gezegd.

Buma liet tegenover de NOS weten dat het CDA afspraken uit het Vijfpartijenakkoord en het regeerakkoord over bezuinigingen in 2013, die het zelf maakte, wil terugdraaien.

De partij wil zo voorkomen ''dat ouders niet voor de moeilijke keuze komen te staan dat ze misschien wel moeten stoppen met werken, omdat ze de kosten niet meer kunnen betalen".

''Een derde van de kinderopvangkosten blijft vergoed", zegt Buma. De CDA-leider denkt dat de andere partijen waarmee de afspraken zijn gemaakt, zich achter het CDA zullen scharen.

VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte zei eerder de zorgen van mensen over maatregelen als bezuinigingen op kinderopvang te begrijpen.

Verkiezingsretoriek

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap noemt de uitspraken van Buma ''holle verkiezingsretoriek''. Volgens haar werpt ''het CDA zich plotseling op als hoeder van de kinderopvang'', terwijl het jarenlang tegen plannen van GroenLinks hiervoor was.