AMSTERDAM - Iemand die een inbreker zijn huis uitslaat, moet niet meer automatisch als verdachte worden aangemerkt.

Dat vindt PVV-Kamerlid Lilian Helder. Ze werkt aan een initiatiefwetsvoorstel dat moet regelen dat de bewijslast bij noodweer wordt omgekeerd.

"Een burger mag lijf, eerbaarheid en goed verdedigen. Dat is een hele ouderwetse tekst uit een wetsartikel uit de negentiende eeuw dat geldt voor echte uitzonderingen. De wet is uit een tijd waarin de overheid de burger beschermde en de overheid daar ook toe in staat was", zegt Helder. "We weten allemaal dat dat nu niet meer zo is."

Helder benadrukt dat je niet mag doorschieten in het gebruik van geweld tegen bijvoorbeeld inbrekers.

"Wij zeggen natuurlijk niet: pak een knuppel en sla iemand het licht uit de ogen. Maar op dit moment moet je als verdediger aantonen dat je niet bent doorgeschoten. Dat is de omgekeerde wereld. Een inbreker moet eerst maar eens uitleggen wat hij in het huis van een ander deed."

Vluchten

Bang voor eigenrichting is Helder niet. "Mensen veranderen echt niet opeens in bloeddorstige wezens als er bij hen wordt ingebroken. Wij zijn juist blij als burgers mondig en weerbaar zijn", zegt Helder.

Vorige week kwam landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap met het advies om bij een woningoverval te vluchten. Zelf ingrijpen werd sterk afgeraden door de politie. PVV-leider Geert Wilders stelde hier vragen over aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Helder vindt het ook een raar advies. "Ik snap wel dat de politie niet wil dat iedereen zelf de held gaat uithangen, maar over het algemeen kunnen mensen best zelf inschatten wat ze doen."

Teeven

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) verkondigde vorig jaar dat justitie terughoudend zou zijn met het vastzetten van mensen die inbrekers eigenhandig hun huis uit werken. Dat is volgens Helder veel te mager. "Wat betekent 'terughoudend'? Verdedigers moeten helemaal geen verdachte zijn!"

Twee jaar geleden ontstond commotie toen premier Mark Rutte (VVD) bij het aantreden van het inmiddels demissionaire kabinet aankondigde dat inbrekers voortaan met gepast geweld het huis uit gezet mochten worden.