'Kamer moet Mediawet snel behandelen'

DEN HAAG - Het is van belang dat de Tweede Kamer zich na de zomer snel buigt over een wijziging van de Mediawet, waarmee wordt vastgelegd dat de publieke omroepen gaan fuseren.

Dat schrijft minister Marja van Bijsterveldt maandag in een brief aan de Kamer.

Ze stelt dat de omroepen in de problemen komen als de Tweede Kamer geen tempo maakt, omdat wel al wettelijk is vastgelegd dat de omroepen moeten gaan bezuinigen.

Dat houdt in dat de omroepen ''linksom of rechtsom moeten besparen'', terwijl het onder de huidige regels niet mogelijk is om te fuseren.

De minister reageert in de brief op zorgen van omroepen. Het ministerie liet eerder weten dat de vereenvoudiging van de sector op schema ligt en dat de omroepen verder kunnen gaan met de ingezette fusies.

Acht omroepen

Door de aanpassing van de Mediawet zijn er vanaf 2016 nog maximaal acht publieke omroepen, waarvan zes op basis van leden. De AVRO en TROS gaan fuseren, net als BNN en de VARA, en de KRO en de NCRV.

De omroepverenigingen EO, MAX en de VPRO blijven zelfstandig, evenals de NOS en de NTR, die geen leden hebben. Nieuwe omroepen, zoals WNL en PowNed, moeten later aansluiting vinden bij een van de fusieomroepen, zodra ze zijn toegelaten tot het bestel.

De hervorming moet zorgen voor een besparing van 200 miljoen euro.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie