DEN HAAG - GroenLinks wil een hoorzitting houden over de farmaceutische industrie.

Experts en betrokkenen kunnen op zo'n zitting Tweede Kamerleden inlichten over de werkwijze van de sector en de prijzen van medicijnen. Kamerlid Linda Voortman wil ''alle neuzen dezelfde kant op krijgen, zodat we niet langer te veel betalen voor onze medicijnen''.

De afgelopen dagen is veel te doen geweest over medicijnprijzen. Sommige middelen zouden in het buitenland veel goedkoper zijn dan hier. Daarom opperde het Erasmus MC om dure geneesmiddelen door Europa te laten produceren.

Reces

Voortman vindt het van belang om een fundamenteel debat te houden over de toekomst van de industrie. ''Samen kunnen we tot een oplossing komen die mensen beter maakt, in plaats van de portemonnee van farmaceuten spekt”, stelt het Kamerlid.

Een hoorzitting wordt normaal gesproken aangevraagd in een procedurevergadering. Omdat de Tweede Kamer met reces is, kan de aanvraag pas na Prinsjesdag worden besproken. Voortman verwacht dat andere partijen het voorstel tijdens de vergadering zullen steunen en dat daarna op korte termijn een hoorzitting kan worden gehouden.