Links bezorgd over stroomtarieven Bonaire

DEN HAAG - De SP en GroenLinks willen dat de regering snel ingrijpt in Bonaire, waar de stroomprijs met 50 procent dreigt te worden verhoogd.

De SP vreest dat elektriciteit voor de inwoners van Bonaire onbetaalbaar wordt. Volgens GroenLinks betalen de inwoners van Bonaire de prijs voor het geruzie van plaatselijke energieleveranciers.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP wil dat minister Maxime Verhagen van Economische Zaken met een oplossing komt. ''Deze prijsstijging zal voor veel mensen op het eiland de druppel zijn die de emmer doet overlopen'', stelt hij.

Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks heeft vragen gesteld over de kwestie, aan Verhagen en aan minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken).

Volgens haar is het leven voor de lokale bewoners van het Caribische eiland praktisch onbetaalbaar geworden. ''Deze enorme prijsstijging is helaas geen uitzondering. Nederland moet heel erg snel de gierende inflatie bestrijden'', stelt Van Gent.

Conflict

De Bonairiaanse gedeputeerde Burney Elhage hoopt snel duidelijkheid te krijgen van Verhagen, omdat de minister ''herhaaldelijk heeft benadrukt ervoor in te staan dat de energietarieven in Caribisch Nederland betaalbaar blijven''.

De prijsverhoging is een gevolg van een uitspraak van een arbitragecommissie in een langlopend conflict tussen Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en Ecopower, de exploitant van het windmolenpark dat stroom levert aan WEB.

Ecopower mag alle exploitatiekosten voortaan doorrekenen aan WEB, waardoor de stroomprijs omhoog gaat.

Toerisme

Het eilandbestuur vreest voor ''ontwrichting van de samenleving'' als er geen oplossing komt. Ook zijn er zorgen over het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten, als hotels en horeca hun prijs moeten verhogen vanwege de hogere energierekening.

Bonaire is sinds 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Bewoners klagen sinds die tijd over hogere kosten voor het levensonderhoud en de politici klagen over een krap budget dat vanuit Nederland ter beschikking is gesteld.

Lees meer over:
Tip de redactie