AMSTERDAM - Ongeveer 140 coffeeshops zetten zich voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september in voor de SP. 

Ze willen dat een nieuwe, linkse regering, de landelijke invoering van de wietpas op 1 januari tegenhoudt. Dat laten de actievoerende coffeeshops zondagavond weten.

De deelnemende coffeeshops roepen andere coffeeshophouders op zich bij hun initiatief te voegen om te voorkomen dat de VVD de grootste partij wordt. VVD-minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten was verantwoordelijk voor de invoering van de wietpas, die in de drie zuidelijke provincies al verplicht is.

Van Bommel

De coffeeshophouders besloten zich in te zetten voor de SP na een toespraak van SP-Kamerlid Harry van Bommel. Die zou op een bijeenkomst hebben toegezegd dat de coffeeshopbranche betrokken wordt bij het opstellen van een nieuw cannabisbeleid als de socialisten de verkiezingen winnen. "De SP ziet coffeeshops als de oplossing", zou Van Bommel de coffeeshophouders hebben voorgehouden.

De campagne van de coffeeshophouders wordt zaterdag afgetrapt in Maastricht. Op een bijeenkomst georganiseerd door Marc Josemans, eigenaar van de gesloten coffeeshop Easy Going en voorman van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht, organiseert die dag een bijeenkomst waarop linkse partijen hun plannen voor de toekomst kunnen uitleggen.

Lid

Sinds 1 mei moeten bezoekers van coffeeshops in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg eerst lid worden van een coffeeshop voordat ze softdrugs kunnen kopen. Alleen wie in Nederland woont, kan lid worden. Dit nieuwe beleid moet drugstoerisme en overlast tegengaan. Vanaf 1 januari moeten de regels in het hele land worden gehandhaafd.