AMSTERDAM - De SP vergoot de voorsprong op de VVD. Deze week komt de partij uit op 37 zetels, dat zijn er zes meer dan de VVD die uitkomt op 31 zetels.

Dat wijzen peilingen van Maurice de Hond uit.

De SP is nu 22 zetels groter dan de PvdA. Die partij krijgt met 15 zetels twee minder dan vorige week. Bijna 40 procent van de PvdA-stemmers uit 2010 geeft aan in september op de SP te gaan stemmen. Hiermee verliest de PvdA zo'n 12 à 13 zetels aan de socialisten.

Volgens De Hond is de overstap van PvdA naar de SP van een ongekend hoog overgangspercentage. "Dat heb ik niet eerder bij middelgrote- of grote partijen gezien."

Aanval

De aanvallen tegen de SP door prominente PvdA'ers heeft volgens De Hond alleen maar tegen de PvdA gewerkt.

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer stelde van de week dat haar partij van de SP kan winnen in de eindsprint naar de verkiezingen. Eerder betichtte partijvoorzitter Hans Spekman SP-leider Emile Roemer ervan 'een risico' te zijn voor de economie.

Andere partijen

Ook andere partijen leveren in op het succes van de SP. GroenLinks heeft nu vier zetels. 30 procent van de GoenLinks-kiezers uit 2010 heeft aangegeven nu voor de SP te gaan. Bij de PVV is dat 15 procent; 60 procent van deze kiezers blijft echter bij de PVV.

Bij D66 stapt 11 procent over naar de SP, maar de partij staat deze week wel op een zetel winst en komt uit op 16 zetels. Daarmee haalt D66 de PvdA in. ChristenUnie stijgt ook en komt op 8 zetels. Het CDA blijft gelijk met 14 zetels.

De VVD komt deze week uit op 31 zetels en is daarmee de tweede grote partij. Op nummer drie staat de PVV met 17 zetels, de top drie is hiermee onveranderd ten opzichte van vorige week.

Moeilijk

Volgens De Hond zal het, wat de verkiezingsuitslag op 12 september ook zal zijn, moeilijk worden om een coalitie te vormen.

Alleen weinig voor de hand liggende combinaties komen uit op meer dan 75 zetels, zoals de SP met de VVD in combinatie met een derde partij als PvdA, D66, CdA of ChristenUnie.