RIJSWIJK - D66 dient volgende week een initiatiefwet in waardoor iedere burger verplicht moet beslissen wel of geen donor te worden. Wie die keuze niet doorgeeft, wordt automatisch als donor geregistreerd.

Dat zei de D66-Kamerlid Pia Dijkstra zaterdagnacht in het programma De Overnachting op Radio 1.

Op dit moment moeten mensen die orgaandonor willen worden zichzelf registreren. Met het initiatiefwetsvoorstel wil Dijkstra het huidige systeem vervangen door het zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem (ADR).

Wachtlijsten

De wet vraagt mensen een keuze te maken of ze wel of niet donor willen worden. Als ze niks van zich laten horen, krijgen ze een brief. Daarin staat nogmaals een oproep om te reageren, voldoen mensen opnieuw niet aan dat verzoek, dan worden ze als donor geregistreerd.

Deze registratie is op elk moment door de geregistreerde te herzien. 

Dijkstra wil op deze manier de wachtlijsten voor organen terugdringen. Volgens haar hebben veel mensen er niets op tegen dat hun organen na hun dood worden gebruikt, maar laten zij zich niet als donor registreren ''omdat het er niet van komt''. Volgens Dijkstra overlijden jaarlijks 150 mensen terwijl ze op een orgaan wachten.

CDA

Het CDA is wel wat opgeschoven. Op het CDA-verkiezingscongres anderhalve maand geleden is een resolutie aangenomen dat mensen die na herhaalde oproepen niet reageren, geacht worden donor te zijn.

Maar dan willen de christendemocraten nog altijd dat nabestaanden nee kunnen zeggen. Een CDA-woordvoerster zei zondag dan ook dat onduidelijk is of haar partij wat ziet in het D66-wetsvoorstel.