DEN HAAG - GroenLinks wil dat consumenten altijd gratis kraanwater kunnen krijgen in de horeca. Als 25.000 mensen dat via een petitie steunen, dient de partij een wetsvoorstel in.

GroenLinks vindt dat een restaurant of café moet worden verplicht desgevraagd gratis kraanwater te leveren bij een bestelling, omdat dit zowel geld bespaart als ook goed is voor het milieu, laat Jesse Klaver weten aan NU.nl.

"Het Nederlandse kraanwater is van hoge kwaliteit. En toch moet je vaak een duur watertje bestellen als je een glas water bij je eten wilt. Dat is een ergernis van mensen."

Milieu

Klaver rekent voor dat door de productie, verpakking en het transport van een plastic flesje 500 keer zoveel CO2 wordt uitgestoten als bij het uitserveren van kraanwater. Voor een glazen flesje betekent dit 1324 keer meer uitstoot.

Volgens Klaver blijkt hieruit de noodzaak om gratis kraanwater in de horeca bij wet te regelen. "Ik schrok ervan hoeveel slechter een flesje is voor het milieu. Ik vind het dan frustrerend om in de kroeg veel geld te betalen voor een vervuilende fles."

Vrijdag lanceert Klaver de petitie. "We willen eerst weten hoe dit onderwerp leeft en of het draagvlak heeft", aldus Klaver. Met genoeg handtekeningen wordt het wetsvoorstel ingediend." 

Drankomzet

Dat met een eventueel wetsvoorstel horeca-ondernemers worden gedupeerd, omdat ze minder aan drankinkomsten ontvangen, zal volgens Klaver wel meevallen.

"Ik heb zelf in de horeca gewerkt, ook toen water nog gratis was. Mijn ervaring is dat kraanwater vooral als toevoeging bij een ander drankje, zoals koffie of wijn, wordt besteld."

Politieke bemoeienis

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het GroenLinks-plan voor het verstrekken van een gratis glas water in restaurants en cafés oneigenlijke politieke bemoeienis. ''Een onzalig idee. Laat de bedrijfsvoering aan de ondernemers over. Zij moeten zelf kunnen beslissen of ze geld vragen voor water of niet'', aldus KHN vrijdag.

Volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie zijn er veel horecaondernemers die al gratis kraanwater schenken als klanten daarom vragen, maar sommigen doen dat weer niet.

Het is volgens KHN ook de consument die zelf besluit naar welk café of restaurant hij of zij gaat. ''Daar zou de politiek zich niet mee willen en moeten bemoeien.''