BRUSSEL - De Europese Unie houdt vast aan een verdere groei van haar ontwikkelingshulp.

Brussel wil dat uiterlijk in 2015 0,7 procent van het gezamenlijk bruto inkomen van de EU-lidstaten wordt besteed aan hulp voor andere landen.

Dat benadrukte Europees Commissaris Andris Piebalgs (Ontwikkeling) maandag bij de presentatie van het jaarverslag 2011. Vorig jaar was het percentage 0,42. Dat was een lichte daling in vergelijking met de 0,44 procent in 2010, blijkt uit voorlopige cijfers.

Europa is met 53,1 miljard euro in 2011 nu al de grootste donor wereldwijd. De instanties van de Europese Unie en haar lidstaten zijn verantwoordelijk voor ruim 50 procent van de officiële ontwikkelingshulp.

Knapen

Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking) noemt het goed dat Europa ook in moeilijke tijden blijft investeren in ontwikkelingslanden. Toch is ook de Europese ontwikkelingssamenwerking aan een flinke hervorming toe, zo stelt de bewindsman in een reactie.

Volgens Knapen zet commissaris Piebalgs ''gelukkig" stappen in de goede richting door meer nadruk te leggen op het versterken van de private sector in de betrokken landen. Daarnaast begroet de staatssecretaris ook de strengere eisen aan het verlenen van begrotingssteun aan overheden.