DEN HAAG - CDA'er Raymond Knops wil van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) weten hoe de vrijlating van fotograaf Jeroen Oerlemans precies is verlopen.

Het Tweede Kamerlid heeft daarom maandag vragen gesteld.

Oerlemans werd samen met een Britse collega in Syrië ontvoerd door een jihadistische groepering. Na meer dan een week te hebben vastgezeten, werd het tweetal bevrijd.

Minister Rosenthal maakte de vrijlating op 26 juli in het televisieprogramma Nieuwsuur bekend. Volgens een reconstructie van NRC Handelsblad was de fotograaf op dat moment echter nog niet helemaal op vrije voeten en in veiligheid.

Onder ogen

''Het is van groot belang dat de minister het belang van de gegijzelden onder ogen ziet. Het lijkt erop dat hij in dit geval het belang van de gegijzelden niet voorop heeft gesteld'', concludeert Knops.

De CDA'er wil ook van de minister weten welke lessen hij heeft geleerd van deze kwestie. ''Het is nu allemaal net goed afgelopen, maar ter lering voor de volgende keer is het van groot belang om te weten hoe dit zo heeft kunnen gaan'', vindt Knops.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat niet in op de conclusies van de krant. In het belang van de zaak en in het belang van een goede afloop van eventuele toekomstige ontvoeringen, is het beleid om geen toelichting te geven, zegt een woordvoerder.