AMSTERDAM - Met minder dan veertig dagen voor de verkiezingen kunnen SP en VVD nog altijd rekenen op de meeste zetels.

Dit blijkt uit peilingen van Maurice de Hond.

De SP blijft de grootste met 34 zetels. De VVD krijgt er een zetel bij, de PVV levert een zetel in. In een maand tijd is het verschil tussen de nummers twee (VVD) en drie (PVV) gegroeid van vier naar 14 zetels.

Verder verandert er niets ten opzichte van de peilingen van vorige week. De PvdA blijft staan op 17 zetels, dat zijn er 13 minder dan waarmee de partij in 2010 de verkiezingen doorkwam. D66 blijft op 15 zetels en GroenLinks op vijf.

Opleiding

Kijkend naar het soort stemmers valt op dat er op de SP en de PVV met name door lager opgeleiden wordt gestemd. Op SP stemmen ook mensen met een lager inkomen, bij de PVV zijn het eerder de mensen met een middeninkomen.

Hoger opgeleiden zijn op 12 september sneller van plan om op partijen als VVD, D66 en GroenLinks te stemmen. Hierbij zijn kiezers met een hoog salaris meer vertegenwoordigd bij de VVD. Dit is ook bij D66 het geval, zij het in mindere mate.

Premier

Wat betreft de voorkeur voor premier leidt Mark Rutte nog steeds met 47 procent tegen 40 procent voor Emile Roemer. Dit komt omdat Rutte bij kiezers van de meeste partijen en bij zwevende kiezers nu nog de voorkeur geniet. 

Stemmers van SP, PvdA en GroenLinks zouden eerder kiezen voor Roemer.