DEN HAAG - Het CDA moet deze campagne ''voor het eerst vechten voor elke stem''. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag in de Leeuwarder Courant. ''We staan voor een korte, zeer steile weg omhoog.''

Het CDA heeft in de Tweede Kamer nu 21 zetels en dobbert in de peilingen rond 15 zetels. Buma hoopt daar in de campagnetijd nog iets aan te veranderen.

Volgens hem is de grote vraag aan wie mensen het landsbestuur toevertrouwen. ''Dan moet je het eerlijke verhaal vertellen en kom je in het midden uit'', aldus de CDA'er.

Mooiweerverhalen

Buma laat zich dan ook kritisch uit over ''stoere praatjes en mooiweerverhalen''. ''De verkiezingen zijn geen Voice of Holland. Het gaat om onze toekomst, ook op de lange termijn’’, stelt hij. Maar ''makkelijke oplossingen'' zijn er volgens Buma niet.

De CDA-leider hoopt iedereen in Nederland weer om tafel te krijgen om naar oplossingen te zoeken. Hij put moed uit het pleidooi van ondernemers om met de vakbonden het poldermodel nieuw leven in te blazen.

''Als iedereen elkaar bestrijdt, heeft Nederland een probleem. Alleen samen kunnen we de crisis oplossen. Dat zit ’t CDA in de genen'', zegt Buma.