DEN HAAG - De nieuwe commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Afghanistan en aan Nederlandse marine-eenheden in Djibouti.

Het ministerie van Defensie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Middendorp ging onder meer op bezoek bij de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz. Het was het eerste bezoek van de generaal aan Afghanistan sinds hij eind juni tot hoogste militair van Nederland was benoemd. In vorige functies was hij al meermalen in Afghanistan, onder meer in 2009 als commandant van de Nederlandse eenheid in Uruzgan.

Middendorp ging in Kunduz mee op een voetpatrouille van de politietrainingsmissie. ''Het is goed om met eigen ogen te zien hoe gedreven mijn mensen en de Afghaanse agenten het werk doen. Dat geeft ook vertrouwen in de transitie naar 2014 wanneer de Afghaanse overheid zelf de verantwoordelijkheid neemt'', aldus de generaal in een persbericht van Defensie.

Kabul

Behalve Kunduz bezocht Middendorp ook de Nederlandse F-16-eenheid in Mazar-e-Sharif en bracht hij in Kabul een bezoek aan het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en aan de Nederlandse ambassade.

Na Afghanistan vertrok Middendorp naar Djibouti voor een bezoek aan Nederlandse marineschepen. Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam lost daar zaterdag het fregat Hr.Ms. Evertsen af als vlaggenschip van de NAVO in de antipiraterijmissie Ocean Shield.

''Mede dankzij uw inspanning worden er minder schepen gekaapt en minder onschuldige mensen gegijzeld. Piraterij bedreigt onze welvaart. Die is afhankelijk van vrije handel en onbedreigd transport over zee. Met de inspanningen tegen piraterij boeken we echter concrete resultaten. Daar mag u trots op zijn'', zei Middendorp tegen de Nederlanders op de marineschepen.

Commandant der strijdkrachten bezocht Kunduz