DEN HAAG - PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft harde kritiek op de SP. Hij noemt SP-leider Emile Roemer in een vrijdag gepubliceerd interview ''een risico''.

''Hij draait de kiezers een rad voor ogen en brengt onze economie in de ellende'', aldus Spekman in het AD. De PvdA-voorzitter vindt dat Roemer op sociaal vlak wel deugt.

''Sociaal kan ik het ontzettend goed met Roemer vinden. Ik ben een echte bondgenoot van hem. Maar het besef dat je het wel eerst moet verdienen, dat zit niet bij de SP. Je moet natuurlijk evenwicht brengen tussen wat er binnenkomt aan geld en wat eruit gaat. Zij doen dat echt niet.''

Spekman vindt verder dat Roemer "halve waarheden vertelt" over Europa en de pensioenleeftijd. Hij vindt dat Roemer ''kleur moet bekennen'' op het vlak van de pensioenleeftijd. ''65 is 65 zeggen ze bij de SP niet meer zo hard, maar ze zeggen ook niet dat ze het gewoon loslaten.''

Als de pensioenleeftijd niet stijgt, jaagt dat Nederland volgens de PvdA'er ''zo over de kling dat je later misschien pas op je 85e met pensioen mag''.

Geldpers

De voorzitter stelt ook dat Roemer de problemen in Europa erger maakt als hij de Europese Centrale Bank de geldpers aan wil laten zetten. Volgens Spekman levert dat geen groei op en is het dus ook geen oplossing van de crisis.

De top van de PvdA haalde niet eerder openlijk zo hard uit naar de linkse concurrent, die in de peilingen ver voorstaat. Als de peilingen uitkomen zou het voor het eerst zijn dat de PvdA in de Tweede Kamer minder zetels heeft dan de SP.

Noodsprong

Roemer reageerde laconiek op de kritiek. ''Ik heb het interview met enige verbazing gelezen. Het ziet er een beetje uit als een noodsprong.''

Hij wil een strijd tegen het liberale beleid van Rutte voeren om Nederland op een sociale manier uit de crisis te halen. ''Ik heb daarom geen behoefte om een strijd in de marge op links te voeren. We moeten juist nu de krachten bundelen", aldus Roemer.