AMSTERDAM - Voor het eerst is er onder de politieke partijen een meerderheid die wil dat een verbod op discriminatie op grond van seksuele geaardheid in Artikel 1 van de grondwet wordt opgenomen.

Dit blijkt uit de antwoorden van de partijen op de stemwijzer Gayvote.nl, zo meldt het COC aan NU.nl.

De PvdA kwam donderdag al met een actieplan voor acceptatie van homoseksualiteit naar buiten, waarvoor Artikel 1 zou moeten worden aangepast.

"Er mag nu niet worden gediscrimineerd op politieke gezindheid, ras, geslacht, geloof of leeftijd. Wat ons betreft komt seksuele geaardheid ook in dat rijtje", aldus Tweede Kamerlid Ronald Plasterk. Volgens het COC is er voor dit plan dus een meerderheid te vinden.

Symbolische waarde

De VVD en het CDA waren bij de vorige verkiezingen nog tegen het opnemen van homoseksualiteit in de grondwet. Nu zijn deze partijen voor, net als de SP, D66, GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren.

De ChristenUnie laat in een reactie weten niet mee te hebben gedaan aan de stemwijzer, maar de partij is ook voor het opnemen van seksuele geaardheid in Artikel 1.

Volgens het COC zou het opnemen van homoseksualiteit in de grondwet een "hele goede concrete stap kunnen zijn die niet alleen symbolische waarde heeft, maar ook juridische", aldus Philip Tijsma, woordvoerder van de belangenvereniging.

"Nederland staat al een tijdje niet meer op nummer één als het gaat om gelijke rechten. Men denkt dat men tolerant is, maar de helft van de Nederlanders vindt het aanstootgevend als ze twee zoenende mannen op straat zien. Maar tien procent zegt dit over zoenende hetero's."

Vlag

"Artikel 1 wordt de vlag op de grondwet genoemd. Als je op die vlag een roze driehoekje zou kunnen opnemen, dan zou dat een hele mooie stap zijn voor homo-emancipatie de komende jaren."

De belangenvereniging zegt een 'dubbel gevoel' te hebben overgehouden aan de afgelopen kabinetsperiode.

Hoewel er bijvoorbeeld maatregelen kwamen om het geweld tegen homo's en transgenders aan te pakken, zijn belangrijke onderwerpen waar het COC al enige jaren voor strijdt nog steeds niet definitief. Zoals de weigerambtenaar, het verplicht stellen van voorlichting over homoseksualiteit op scholen en het afschaffen van de enkele feitconstructie, waarbij homoseksuele leraren of leerlingen van bijzondere scholen mogen worden ontslagen.

Teleurgesteld

Volgens de vereniging hadden deze zaken, 'met een liberale minister-president' makkelijk geregeld kunnen worden. Het COC was dan ook teleurgesteld dat door een partij als de VVD het afschaffen van de weigerambtenaar nog steeds niet wettelijk is vastgesteld, omdat ze in eerste instantie tegen een dergelijke motie stemden. Maar ook andere partijen kunnen nog meer inzetten op homo-emancipatie.

"Een evenement als de Gay Pride dit weekeinde is nog hard nodig. We willen geen getreuzel meer."

"We rekenen erop dat de volgende regering wél een eind maakt aan het fenomeen weigerambtenaar. Maar we willen wel duidelijke toezeggingen. Ik weet dat de partijen die vóór zijn het niet als breekpunt willen. Onze vraag is: accepteren jullie het dan als andere partijen die tegen zijn, zoals het CDA, ChristenUnie, SGP het wél als een breekpunt neerleggen?", aldus Tijsma.

COC organiseert vrijdag in De Rode Hoed het roze verkiezingsdebat. Volgens de vereniging zijn er in Nederland een miljoen kiezers die hun stem laten afhangen van de standpunten van de partijen over homoseksualiteit.