DEN HAAG - Minister van Financiën Jan Kees de Jager ervaart een dilemma bij de aanpak van de eurocrisis.

Dat zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer over de financiële situatie in Griekenland.

De minister beaamde dat het in de zuidelijke landen niet altijd als een "vanzelfsprekendheid" wordt beschouwd om te bezuinigen en te hervormen om de begroting op orde te krijgen.

"Daar heerst een andere mentaliteit, dat zie ik als ik bij zo'n bespreking ben. Het moet uit de tenen komen om te bezuinigen en de 'moral hazard' is groot."

Steun

Om te voorkomen dat die noodlijdende landen die steun ontvangen hun beloftes niet nakomen, wil De Jager daarom "niet onconditionele steun uitstralen naar die lidstaten".

Tegelijkertijd benadrukt hij het belang van absolute steun aan de euro en herhaalt hij dat ook deze regering de eurozone volledig steunt, "als het aan ons ligt met alle huidige lidstaten".

Aan deze twee kanten van steunbetuiging kleeft dan ook 'het dilemma' bij de redding van de euro, aldus De Jager.

Bekijk een interview met De Jager:

Trojka

Het debat over de situatie in Griekenland vindt plaats nog voordat het oordeel van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de zogenoemde trojka, over de situatie in Griekenland verschijnt. Dat wordt verwacht over een paar weken.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager liet eerder al weten dat tot die tijd Nederland "uiteraard" niet zal instemmen met nieuwe uitbetalingen aan Griekenland. Hij wil het oordeel van de trojka afwachten.

Bankvergunning

Over de mogelijkheid van een bankvergunning voor het noodfonds ESM, zei De Jager dat het kabinet daar nu geen voorstander van is.

Hij denkt dat "het kan leiden tot een stukje monetair financieren en dat het moeilijker wordt om strenge voorwaarden te stellen". Daarom ziet hij vooralsnog meer nadelen dan voordelen. 

GroenLinks is voorstander van zo'n vergunning. Het ESM kan dan vrijwel onbeperkt geld lenen van de ECB waardoor het fonds meer geld kan uitlenen aan schuldenlanden.

Lees alles over de schuldencrisis

Lees alles over Griekenland