DEN HAAG - De Stichting Vrienden van de PVV hoeft geen 55.000 euro te betalen aan een imam die is opgevoerd in de antikoranfilm Fitna.

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, die woensdag naar buiten kwam.

De rechters bekrachtigden een eerdere uitspraak van de rechtbank over de kwestie, hoewel de redenering iets werd aangepast.

De orthodoxe imam Fawaz Jneid sleepte de PVV voor de rechter, omdat hij vond dat zijn portretrecht was geschonden. PVV-leider Geert Wilders gebruikte voor Fitna een fragment met Jneid uit een interview van nieuwsrubriek Netwerk.

De islamitische voorganger vindt dat hij ten onrechte is neergezet als het boegbeeld van islamitisch extremisme in Nederland. De rechters stellen dat de feitelijke gronden voor die stellingen ontbreken.

Jneid kwam de afgelopen tijd vaker in het nieuws. Hij werd ontslagen door de Haagse As-Soennah moskee, omdat hij de naam van het gebedshuis zou beschadigen met zijn provocerende uitspraken.

De omstreden imam zou onder meer over de vermoorde cineast Theo van Gogh hebben gezegd: ''O God, bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen’’. Ook toenmalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali moest het ontgelden. Jneid wenste haar kanker toe.