DEN HAAG - Van de 22 partijen die op 12 september meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, doen er 18 mee in alle kieskringen.

Dat meldde de Kiesraad woensdag.

Dinsdag meldde de Kiesraad nog dat het ging om 15 partijen. Door het tijdsverschil met het Caribisch gebied, waar ook wordt gestemd voor de verkiezingen, bleek woensdag alsnog dat het de Piratenpartij, Nederland Lokaal en de Anti Europa Partij was gelukt om in alle 20 kieskringen voldoende handtekeningen te vergaren.

Naast deze drie partijen doen ook 50Plus, het Democratisch Politiek Keerpunt, de Liberaal Democratische Partij, de Libertarische Partij en de Partij voor Mens en Spirit in alle kieskringen mee, net als de partijen die nu al in de Tweede Kamer zitten.

Inleveren

De vier partijen die niet in alle kieskringen meedoen, mogen nog tot en met vrijdagmiddag papieren inleveren bij de Kiesraad om dat te veranderen. Daarna maakt de Kiesraad een overzicht bekend van de geldig verklaarde lijsten.

Nederland is verdeeld in 20 kieskringen. Nieuwe partijen moeten in elke kieskring 30 handtekeningen verzamelen om daar mee te mogen doen aan de verkiezingen.

Als een partij in een kieskring niet voldoende steun heeft, komt deze partij daar niet op het stembiljet. Inwoners van de kieskring kunnen dan dus niet op die partij stemmen.