DEN HAAG - Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), de nieuwe partij van voormalig PVV'er Hero Brinkman, kan in het hele land meedoen aan de verkiezingen.

In alle kieskringen zijn voldoende ondersteuningsverklaringen binnengehaald, zegt een woordvoerder dinsdag.

Dinsdag was de dag waarop nieuwe partijen voor elke van de twintig kieskringen dertig ondersteuningsverklaringen moesten inleveren. Maandag had DPK nog te weinig handtekeningen in twee kieskringen.

50Plus

Partijvoorzitter van 50Plus Jan Nagel wil niets kwijt over het aantal verklaringen dat de partij heeft ingeleverd. Maandag kwam de partij nog in drie tot vier regio's handtekeningen te kort. "Ik ben neutraal gestemd. Wij wachten de uitslag van de Kiesraad af."

Maandag zei Nagel vooral te vrezen dat het in de kieskring Bonaire niet zou lukken voldoende handtekeningen op te halen. Ook kan het een probleem zijn als mensen voor meer dan één partij een handtekening hebben gezet. Die telt dan voor geen enkele partij mee.

Piratenpartij

De Piratenpartij heeft voldoende handtekeningen opgehaald in negentien van de twintig kieskringen. Alleen op de Antillen is dat niet gelukt.

Een woordvoerder zegt dat de partij met volle kracht aan de slag gaat om daar verandering in te brengen. Tot vrijdag biedt de Kiesraad partijen een herkansing om de allerlaatste zaken op orde te krijgen.

Gecontroleerd

Nieuwe partijen die niet in elke kieskring dertig steunverklaringen kunnen indienen, mogen in de kieskring met ontbrekende handtekeningen niet meedoen. Ze moesten de verklaringen dinsdag inleveren bij de Kiesraad.

Alle partijen moesten bovendien de kandidatenlijsten indienen, compleet met de verklaringen van kandidaat-Kamerleden, dat zij op de lijst van hun partij willen.

De kandidatenlijsten en -verklaringen worden de komende dagen gecontroleerd. Vrijdag wordt duidelijk of alle verklaringen correct waren. Dan worden de definitieve kandidatenlijsten bekend gemaakt.