'Politieke cultuur funest voor toekomst Nederland'

AMSTERDAM - De Haagse politieke cultuur met zijn ad hoc beslissingen en profileerdrang is funest voor de toekomst van Nederland. 

Dat zegt oud-minister van VROM Jacqueline Cramer (PvdA) in een interview met NU.nl.

"Pakken we op de grote dossiers niet door, dan krijgen we sociale onrust en gaan we er economisch sterk op achteruit”, waarschuwt Cramer, die deel uitmaakte van het kabinet Balkenende IV.

Cramer zegt zich in die drie jaar te hebben verbaasd over de politieke discussies. "Er wordt in Den Haag alleen gepraat in symbolen."

Als minister wilde Cramer een beleid uitstippelen tot minimaal 2020 waarbij langzaam de omslag naar duurzame energie werd gemaakt. "Maar dat is niet gelukt. Het kabinet Rutte I deed mijn beleid teniet. Balkenende IV haalde tenminste 19% duurzame energie in 2020, nu is dat door Rutte I bijgesteld tot 11%."

Nederland is de afgelopen jaren gedaald op de ranglijst voor duurzame energie van 18 naar 21. Denemarken en Duitsland staan in de top drie. "Daar is een strikt beleid gevoerd, dat breed is gedragen door de politiek", legt Cramer uit.

Wet

Cramer ziet haar falen als een voorbeeld van een dieper liggend probleem in politiek Den Haag. "Politici willen alles simpel in een wet gieten en denken dan dat ze klaar zijn. Die wet moet dan ook duidelijk laten zien dat je je afzet tegen iemand anders, want dan profileer je je."

De hoogleraar Duurzaam Innoveren waarschuwt voor de tekortkomingen van de Nederlandse politieke cultuur.

"We moeten op de hoofdlijn oplossingen vinden. Dat geldt niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor integratie, de economische crisis en de huizenmarkt. Stel ambitieuze doelen en werk er met zijn allen naartoe. Anders schieten we geen meter op in Nederland."

Lees hier het hele interview met Jacqueline Cramer

Tip de redactie