DEN HAAG - Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) gaat in dertien natuurgebieden die deel uitmaken van het Europese netwerk Natura 2000 schrappen in de regels die plant- en diersoorten beschermen.

Hij wil zo meer ruimte bieden voor economische en maatschappelijke activiteiten in de natuurgebieden.

Volgens Bleker kunnen in dit geval regels vervallen, omdat de acht soorten waar het om gaat, bijvoorbeeld de noordse woelmuis en de meervleermuis, toch al worden beschermd.

De minder strikte regels gaan gelden in Witte en Zwarte Brekken, Sneekermeergebied, Deelen, Leekstermeergebied, Zuidlaardermeergebied, Elperstroomgebied, Arkemheen, IJsselmeer, Markermeer en IJmeer, polder Zeevang, Boezems Kinderdijk, Donkse Laagten en Veerse Meer.

Nuchter

Bleker is blij met de aanpassingen die voor hem aantonen dat Natura 2000-besluiten niet in beton zijn gegoten.

''Ik wil nuchter met Natura 2000 omgaan en met behoud van Europese bescherming zoveel mogelijk belemmeringen wegnemen. Natuur moet niet iets zijn waar mensen zich aan ergeren. Natuur is om van te genieten, dat wil ik bereiken.''

Grens

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer reageren tegenover NU.nl kritisch op het besluit, dat volgens in lijn is met eerder beleid van Bleker.  "Bleker heeft in de afgelopen maanden door regels te schrappen al vaker laten zien dat hij de kant kiest van het bedrijfsleven in plaats van de natuur. Dit zorgt voor conflict”, aldus een woordvoerder van Natuurmonumenten.

"Nederland zou in de wereld juist voorop moeten staan in het beschermen van deze diersoorten, omdat deze vooral in ons land voorkomen. Hij zoekt nu maximaal de grens op van wat mogelijk is."

"De kans is groot dat hij daardoor in de toekomst in conflict komt met natuurbehartigers zoals de onze, maar ook met Europa, omdat hij niet doet wat hij suggereert. Europa kijkt nu al op het puntje van de stoel naar wat hier gebeurt.”

Volgens Staatsbosbeheer zijn de geschrapte gebieden bovendien "niet voor niets" aangewezen om de diersoorten te beschermen. "De soortenrijkdom staat al enorm onder druk. De kans is groot dat je het probleem nu gaat verschuiven. Bleker neemt hiermee een gokje", aldus een woordvoerder.