AMSTERDAM - De Piratenpartij, het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) en 50Plus hebben nog niet genoeg handtekeningen om mee te doen aan de verkiezingen.

Nieuwe partijen moeten voor dinsdag in alle twintig kieskringen dertig handtekeningen verzamelen. De ondersteuningsverklaringen moeten worden ingeleverd bij het indienen van de kandidatenlijsten.

Het Democratisch Politiek Keerpunt van Hero Brinkman ziet de laatste dag waarop in nog twee kieskringen handtekeningen moeten worden verzameld positief tegemoet. "Het gaat ons lukken, daar hebben we nooit een moment over getwijfeld", laat een woordvoerder weten.

Voor 50Plus gaat het om drie tot vier kieskringen. "We werken vandaag aan de laatste loodjes", zegt partijvoorzitter Jan Nagel. Eerder hekelde lijsttrekker Henk Krol de verklaringen.

"Allemaal zinloze regeltjes die kennelijk maar één doel dienen: zo veel mogelijk nieuwe partijen buiten de deur houden". Hij wil dan ook als hij in de Tweede Kamer komt voorstellen doen om 'de belachelijk idiote procedure' aan te passen.

Hindernis

Vooral de nieuwe kieskring Bonaire, die door de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt gevormd, lijkt voor sommige partijen een hindernis om landelijk vertegenwoordigd te zijn.

De Piratenpartij heeft wel al meer dan zeshonderd handtekeningen, maar nog niet in elke regio dertig. Op de website doet de partij maandag een oproep aan de inwoners van de drie eilanden om hun steun uit te brengen.

Ook 50Plus heeft nog handtekeningen nodig op de eilanden. Volgens Nagel is het tijdsverschil extra onhandig om maandag de laatste benodigde mensen te overtuigen om hun handtekening te zetten. Het DPK heeft wel al voldoende handtekeningen gehaald op de eilanden.

Peiling

In de laatste peiling van de Politieke Barometer stond 50Plus op een zetel, het DPK en Piratenpartij op nul. Bij de peiling van Maurice de Hond zondag haalde de Piratenpartij wel een zetel, net als 50Plus.

De ondersteuningsverklaringen konden vanaf woensdag getekend worden op gemeentehuizen. Dinsdag moeten ook de andere politieke partijen hun kandidatenlijst inleveren. De verkiezingen vinden plaats op 12 september.