AMSTERDAM - Tien grote Nederlandse bedrijven willen het poldermodel nieuw leven inblazen.

De personeelsdirecteuren van de bedrijven, waaronder Shell, Ahold, KPN en de NS, maken zich zorgen over de afnemende kracht van de vakbeweging en de teloorgang van de overlegeconomie, schrijft de Volkskrant maandag op basis van documenten en ingewijden.

De Club van Elf, bestaande uit de personeelsdirecteuren van tien grote werkgevers, schrijft volgens de krant dringend behoefte te hebben aan nieuw elan in de polder. Ook is het volgens de personeelsdirecteuren nog maar de vraag of er in Nederland genoeg draagvlak is voor het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten.

Op de laatste bijeenkomst van de club, op 29 juni, zouden de directeuren hun zorgen hebben gedeeld met vakbondsbestuurders. Het doel was om een gezamenlijke ambitie uit te spreken om in dialoog te werken aan de vernieuwing van de overlegmodellen, concludeert de krant uit de agenda van de besloten bijeenkomst.

Verbinding

Niemand wil volgens de krant zeggen wat er precies is besproken. "De rode draad is dat de Club van Elf op zoek is naar verbinding", zegt cao-onderhandelaar Roel Berghuis van FNV Spoor, die ook aanwezig was.

CNV-voorzitter Jaap Smit erkent in de krant dat het paradoxaal klinkt als werkgevers zich inzetten voor het behoud van een krachtige vakbeweging. Toch is volgens hem sprake van weloverwogen eigenbelang. "Werkgevers zijn gebaat bij collectieve afspraken en stabiele arbeidsverhoudingen. Dan moet je wel iemand hebben om mee te praten."