DEN HAAG - D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya wil 200 miljoen euro investeren in het omscholen van werkloze ouderen. Ook wil ze meer bijscholing van werkende 55-plussers.

''In andere Europese landen worden mensen tot veel later in hun carrière bijgeschoold. Dat moeten we in Nederland ook doen'', aldus Koser Kaya. En D66 schuwt niet cursussen te verplichten: wie een uitkering krijgt, mag gevraagd worden zich in te spannen om een baan te vinden.

De sociaal-liberaal wil het ook aantrekkelijker maken voor werkgevers om oudere mensen aan te nemen en stelt daarom voor om 275 miljoen euro vrij te maken om bazen die dat doen, te belonen met een belastingvoordeel.

Daarbij wil Koser Kaya dat ondernemers niet langer het risico dragen voor het vermeende ziekteverzuim van oudere werknemers.

Productiever

Ervaren werknemers zijn productiever dan mensen zonder ervaring, zegt het Kamerlid verder, maar de huidige cao's prijzen 55-plussers toch de markt uit. ''We moeten mensen gaan belonen naar hun prestaties, niet naar hun leeftijd. Daarmee worden 55-plussers weer aantrekkelijk en krijgen ze meer kansen.''

Koser Kaya wil dat de overheid het goede voorbeeld geeft en meer gaat belonen naar prestatie.