AMSTERDAM - GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis ziet in Jesse Klaver en Kathalijne Buitenweg geschikte opvolgers van partijleider Jolande Sap.

Braakhuis is somber over hoe zijn partij ervoor staat en vindt dat Sap daar conclusies aan moet verbinden als er geen verbetering optreedt. GroenLinks staat in de peilingen op vier tot vijf zetels. Het huidige zetelaantal is tien.

"Natuurlijk zit dit mij dwars. Er is de afgelopen anderhalf jaar heel veel fout gegaan en iedereen heeft dat kunnen zien. Daar rekenen kiezers ons op af", aldus Braakhuis. Hij hoopt dat in de campagne de schade beperkt kan worden, maar is 'somber' over de staat van GroenLinks.

Verrassende insteek

Op het weblog Geenstijl werd zondag gesuggereerd dat Sap nog voor de verkiezingen vervangen zou moeten worden door Tweede Kamerlid Klaver of partijprominent en oud-Europarlementariër Buitenweg. Braakhuis vindt dat een 'verrassende insteek'.

Klaver is volgens hem nu nog te jong om partijleider te worden, 'maar zal dat later zeker doen'. Buitenweg, die overigens niet op de kieslijst staat, is wat Braakhuis betreft de meest geschikte opvolger van Sap.

Klaar mee

Braakhuis keert na 12 september niet terug in de Kamer. Op het partijcongres eind juni was hij niet aanwezig. "Ik was er even klaar mee, en zag geen reden om daarheen te gaan."

Begin vorig jaar stemde Braakhuis in met de steun van GroenLinks voor de politietrainingsmissie in Kunduz. Ineke van Gent was het enige Kamerlid dat tegen stemde, maar ook Braakhuis zag de missie eigenlijk niet zitten.

"Ik was ook tegen", zegt hij zondag tegen Novum Nieuws. "Maar ik was een nieuw Kamerlid, en Jolande was net fractievoorzitter. Daarom heb ik toen niet tegen gestemd."