AMSTERDAM - Imtech-baas René van der Bruggen vindt dat Nederland industriepolitiek zou moeten bedrijven.

"Onze regering vindt het helemaal niet erg als onze bedrijven door buitenlandse partijen worden overgenomen." Van der Bruggen doet deze uitspraak zaterdag in een interview in het NRC Handelsblad. 

De topman van de technische dienstverlener uit Gouda beklaagt zich over hoe de Nederlandse politiek zich opstelt tegenover de eigen bedrijvigheid. "Politiek gezien doen we een paar dingen helemaal niet goed", aldus Van der Bruggen. In Duitsland doen ze het beter: "Daar is men trots op de eigen industrie." 

Nederland laat zich te makkelijk de kaas van het brood eten door buitenlandse ondernemingen. "Kijk eens op de borden langs onze grote infrastructuurprojecten, zoals de Noord-Zuidlijn. Daarop staan vooral namen van buitenlandse bedrijven. In Duitsland is dat ondenkbaar."

Kolencentrales

Die kritiek geldt ook voor de Nederlandse energiesector. "Wie bouwt dan weer die nieuwe kolencentrales in het Eemsgebied? De Duitsers!"

Imtech draait een jaaromzet van 5 miljard euro. Het bedrijf heeft 600 vestigingen in 25 landen, waar in totaal 28.600 mensen werken. Zo'n 80 procent van de omzet haalt Imtech uit het buitenland.