DEN HAAG - Campagneleider en Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks adviseert zijn partijgenoten rustig te blijven, ook nu de partij zo slecht scoort in de opiniepeilingen.

Volgens hem moet GroenLinks haar eigen verhaal blijven vertellen over het oplossen van de economische crisis.

Met het begrotingsakkoord voor 2013 heeft GroenLinks in de ogen van Klaver ''inhoudelijk een van de meest succesvolle jaren''. Intern gedoe leidt daar volgens hem slechts van af. ''Ik vind dat je niet moet praten over hoe het in de fractie gaat'', zei Klaver vrijdagavond in het Radio 1-programma Politiek aan zee.

Eerder deze week zei vertrekkend GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent in een interview dat het bestuur van de Kamerfractie al een jaar niet functioneert. Klaver zou dat zo niet gedaan hebben, erkende hij vrijdag. Volgens hem moet voorop staan hoe GroenLinks haar idealen kan bereiken, en niet hoe het er intern aan toe gaat. ''Ik kom liever met plannen in de krant.''

Zetels

Klaver wilde niet zeggen welk zetelaantal hij denkt dat GroenLinks bij de verkiezingen op 12 september zal halen. Hij maakte wel duidelijk dat een halvering van de huidige 10 zetels wat hem betreft geen gevolgen hoeft te hebben voor partijleider Jolande Sap.

Binnen GroenLinks heerst onrust sinds bekend werd dat er vervroegde verkiezingen noodzakelijk waren.

De verkiezing van de lijsttrekker verliep verre van vlekkeloos en ook de kandidatencommissie kreeg veel kritiek. Het interview met Van Gent gaf opnieuw de indruk dat het ook binnen de fractie niet lekker loopt.

Verbod

In het Radioprogramma maakte Klaver vrijdagavond duidelijk dat zijn partij een volledig verbod wil op het speculeren met belastinggeld in de (semi-)publieke sector.

Dat betekent wat Klaver betreft dat er met dat geld geen riskante financiële producten gekocht mogen worden.

''Ik wil kleine klassen, veel handen aan het bed en gezonde huizen'', aldus Klaver in een toelichting. ''Daar betalen we belasting voor. Te vaak brengen managers dat in gevaar doordat ze amateurbankiertje gaan spelen met dat geld.''

Onlangs bleek dat woningcorporaties door speculatie in de problemen waren gekomen. Ook enkele universiteiten en mbo-instellingen blijken in de weer te zijn geweest met derivaten.

Eerder steunde de Tweede Kamer een oproep van Klaver om riskante financiële producten te verbieden in het onderwijs. Dat zou volgens hem voor de hele (semi-)publieke sector moeten gelden. De instellingen moeten bij de overheid sparen en lenen, aldus GroenLinks.