DEN HAAG - In de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate kruipen VVD en SP weer iets dichter naar elkaar toe.

Volgens de vrijdag gepubliceerde peiling zou de VVD als er nu verkiezingen zouden zijn 35 zetels behalen, 1 minder dan 2 weken geleden.

De SP stijgt in de peiling van 27 naar 29 zetels. De VVD heeft nu 31 zetels in de Tweede Kamer, de SP 15. In alle peilingen in de aanloop naar de verkiezingen op 12 september voeren de twee tot nu toe een verbeten strijd om de koppositie.

De barometer is gebaseerd op onlineonderzoek onder een representatieve steekproef van 1107 personen. De peiling is tussen woensdagmiddag en vrijdagmiddag gehouden.

Reces

Het is reces dus de verschuivingen in de peiling zijn beperkt. De PvdA staat net als de vorige keer op 23 zetels, 7 minder dan nu in de Kamer. De PVV verliest in vergelijking met de vorige peiling 1 zetel en staat op 18. Bij de laatste verkiezingen behaalde de PVV 24 zetels.

Het CDA scoort in de peiling 15 zetels, eentje minder dan 2 weken geleden en 6 minder dan het huidige zetelaantal in het parlement. D66 zit het CDA op de hielen met 14 zetels, 4 meer dan nu in de Kamer.

Verder staat GroenLinks in de peiling op 4 zetels (10 in de Kamer), de ChristenUnie op 6 (5), de Partij voor de Dieren op 3 (2) en de SGP op 2 (2). Nieuwkomer 50PLUS zou volgens de peiling 1 zetel behalen.

'VVD grootste partij'

Volgens onderzoek van Ipsos Synovate denkt een derde van de kiezers dat de VVD op 12 september als grootste partij uit de bus zal komen. Ruim een kwart verwacht dat dat de SP zal zijn.

Voor de huidige SP-aanhangers zijn vooral de terreinen zorg, sociale zekerheid en hogere belastingen voor topinkomens van belang. Voor VVD-kiezers draait het vooral om werkgelegenheid, de hypotheekrenteaftrek en veiligheid.