DEN HAAG - De financieel specialisten in de Tweede Kamer onderbreken zeer waarschijnlijk volgende week donderdag het reces voor een debat over de financiële situatie in Griekenland.

Aanvankelijk wilden PVV en SP vanwege de aanhoudend negatieve signalen over Griekenland en andere eurolanden nog deze week een debat met minister Jan Kees de Jager (Financiën), maar andere partijen zien geen reden voor spoed.

D66 steunt de oproep voor een debat. VVD, PvdA, CDA en SGP zouden het liefst nog wachten op het oordeel van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de situatie in Griekenland.

De bevindingen van deze zogenoemde trojka zijn er mogelijk over een paar weken. Voor GroenLinks had het ook nog tot een schriftelijke vragenronde kunnen leiden.

Desondanks ligt er nu een voorstel om volgende week donderdag in de Tweede Kamer een debat te houden. Kamerleden kunnen nog tot donderdagochtend reageren, maar voorzitter Charlie Aptroot van de Kamercommissie Financiën verwacht dat de meeste partijen er wel mee kunnen instemmen.

Trojka

Het oordeel van de trojka wordt in ieder geval niet binnen de komende 2 tot 3 weken verwacht, liet De Jager eerder woensdag weten. "Tot die tijd zal Nederland uiteraard niet instemmen met nieuwe uitbetalingen aan Griekenland.''

Het is de tweede keer dit zomerreces dat de Kamerleden naar Den Haag moeten terugkeren. Eerder bespraken ze de financiële steun aan Spanje.

PVV en SP zinspeelden eerder deze week al op een nieuw debat. Een bericht van het Duitse weekblad Der Spiegel dat het IMF zijn financiële hulp aan Griekenland wil staken, veroorzaakte toen onrust in het parlement. Minister De Jager gaf woensdag aan dat het kabinet geen aanleiding ziet om vast te stellen dat het IMF al conclusies heeft getrokken.

De Jager is het met het IMF eens dat het oordeel van de trojka afgewacht moet worden. ,,Tot die tijd zal Nederland uiteraard niet instemmen met nieuwe uitbetalingen aan Griekenland'', aldus De Jager. Die opstelling wordt gesteund in de Tweede Kamer.

Alles over de schuldencrisis