BRUSSEL - Brussel wil de uitstoot van het milieuonvriendelijke broeikasgas CO2 voor het bedrijfsleven duurder maken.

De Europese Commissie presenteerde woensdag eerste voorstellen die de prijs moeten laten stijgen.

Ondernemingen in de EU zijn verplicht certificaten te kopen waarmee ze een bepaalde hoeveelheid C02 mogen uitstoten. Die certificaten mogen worden verkocht en van andere bedrijven worden gekocht (emissiehandel).

Door een overaanbod, mede door de economische crisis, zijn de prijzen voor de certificaten laag. Bedrijven worden daardoor nauwelijks gestimuleerd energie te besparen en in duurzame technologie te investeren.

De commissie denkt nu aan het uitstellen van veilingen van certificaten. Door het aanbod kunstmatig te beperken, kan de prijs worden opgedreven.

GroenLinks in het Europees Parlement is blij dat de commissie ,,de falende CO2-markt'' wil aanpakken, maar vindt het wel een tergend langzaam proces. ,,Uiteindelijk gaat het erom dat de vervuiler een reële prijs gaat betalen voor zijn uitstoot. Dat is nu niet het geval omdat de hoeveelheid rechten die in de handel zijn, veel te groot is. CO2 heeft lang genoeg in de uitverkoop gestaan'', aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout in een verklaring.

Hij zegt zich gesteund te voelen door concerns als Shell, Unilever en Philips. Zij willen hun investeringen in schone technologie rendabel maken.