BRUSSEL - Brussel is niet blij dat de EU-lidstaten de Europese begroting voor volgend jaar maar met 2,79 procent willen verhogen. 

De Europese Commissie bestempelt die houding als verkeerd besparingsbeleid.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso laakt het besluit van de lidstaten de begroting voor 2013 te beperken tot 132,7 miljard euro, blijkt uit zijn brief aan de Europese leiders die woensdag is gepubliceerd. Brussel had 5,2 miljard euro meer gewild (6,8 procent).

Bij het besluit dinsdag stemden Nederland, Groot-Brittannië en Zweden tegen de conceptbegroting, Oostenrijk onthield zich. Den Haag en Londen verzetten zich tegen elke stijging van het budget.

Barroso wijst erop dat de Europese leiders op hun top eind juni waren overeengekomen de groei en werkgelegenheid in de EU extra te stimuleren. Hij vreest dat door de beperking van het budget Europese projecten in gevaar komen die juist zijn bedoeld om de groei te versterken.

Barroso waarschuwt voor ernstige gevolgen voor het economisch herstel. Een lagere begroting betekent minder geld voor de zwakkere regio's, onderzoek of het midden- en kleinbedrijf.

De voorzitter hoopt dat de EU-lidstaten in de komende begrotingsonderhandelingen met de commissie en het Europees Parlement toegeeflijker zijn.