AMSTERDAM - De SP vaart wel bij het gebrek aan katholicisme in het CDA. 

Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in het weekblad Elsevier.

De katholieke bewindsman noemt de partij van Emile Roemer 'KVP light'. "Het CDA ziet de katholieke erfenis over het hoofd."

"Bonhomie, vriendelijkheid, sfeer scheppen, het is allemaal verdwenen", zegt de als conservatief bekendstaande politicus, die zich doorgaans overigens boven de riverien beweegt. CDA-kiezers zitten volgens Hillen niet te wachten op een 'streng gezicht' vol morele oordelen'. "Mensen willen voelen dat het gezellig is, dat je thuis bent ergens."

Emile Roemer lijkt dat te begrijpen. Hillen constateert dat de uit Brabant afkomstige SP-leider de trucs hanteert van de in de jaren zestig populaire KVP-minister Joseph Luns. "Luns nam zijn hoed af en gaf een stralende glimlach. De mensen vonden hem enig. Den Haag begreep dat nooit, maar Roemer snapt het nu wel. Met die Brabantse wieg van Jan Marijnissen en Emile Roemer is dat simpel."

Wijsheid

De 65-jarige Hillen, die zich niet verkiesbaar heeft gesteld, ziet verder te weinig 'rijpheid' en 'wijsheid' bij de huidige lijsttrekkers, inclusief VVD-lijsttrekker Mark Rutte. "De staatsman komt pas met de jaren." Over Diederik Samsom zegt hij dat de PvdA-lijsttrekker 'wel wat kan'. "Maar voor een snelle slimmerik als hij is het lastig omschakelen naar een statuur van wijsheid."

De Katholieke Volkspartij ging in 1980 met de protestantse partijen CHU en ARP op in het CDA. De drie 'bloedgroepen' hebben elkaar sindsdien altijd in de gaten gehouden. In de meeste peilingen is de SP momenteel de grootste partij met ruim 35 zetels. Het CDA, dat momenteel onder leiding staat van de protestant Sybrand van Haersma Buma, laat er ongeveer vijftien noteren.