DEN HAAG - PVV, SP en D66 willen nog deze week een debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over de financiële situatie in Griekenland en in de rest van de eurozone.

PVV-Tweede Kamerlid Teun van Dijck diende woensdag een ''dringend'' verzoek in voor een algemeen overleg. SP-Kamerlid Ewout Irrgang steunt dat, net als D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

''De problemen met Griekenland en Spanje worden met de dag erger. Dat rechtvaardigt een debat in de commissie Financiën nog deze week'', aldus Van Dijck.

D66-Kamerlid Koolmees maakt zich zorgen over het gebrek aan daadkracht bij de Europese regeringsleiders. ''Het is onverantwoord om deze crisis te laten voortslepen.''

IMF

PVV en SP zinspeelden eerder deze week al op een dergelijk debat. Een bericht van het Duitse weekblad Der Spiegel dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn financiële hulp aan Griekenland wil staken, veroorzaakte toen onrust in het parlement. De Jager gaf woensdag aan dat het kabinet geen aanleiding ziet om vast te stellen dat het IMF al conclusies heeft getrokken.

''Het kabinet is het met managing director Lagarde eens dat eerst het oordeel van de trojka afgewacht moet worden'', aldus De Jager. De trojka wordt gevormd door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF.

''Zodra dat oordeel bekend is, zal het kabinet de Tweede Kamer daar nader over informeren, maar zo'n oordeel wordt in ieder geval niet binnen de komende 2 tot 3 weken verwacht. Tot die tijd zal Nederland uiteraard niet instemmen met nieuwe uitbetalingen aan Griekenland'', aldus De Jager.

Afwachten

Ook regeringspartij VVD wil de trojka afwachten en heeft nu geen behoefte aan een debat. ''Ik zie het spoedeisende karakter er nu niet van'', aldus VVD-Kamerlid Helma Neppérus. Maar ze zegt zich niet te zullen verzetten als een grote minderheid van het parlement wel snel een debat wil. Dat is ook de opstelling van coalitiegenoot CDA. Wat de VVD betreft is zo'n minderheid wel meer dan alleen PVV en SP.

De PvdA wacht het liefst met een debat op de trojka, net als de SGP. Maar als een behoorlijk aantal partijen een debat wil, zegt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk dat niet tegen te zullen houden.

GroenLinks

GroenLinks meldde woensdag ook al dat het wil weten of De Jager onderzoekt of ook Nederlandse banken zich schuldig maken aan manipulatie van rente. Het gaat om rente waartegen banken aan elkaar lenen.

Tweede Kamerlid Jesse Klaver: ''In ons omringende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, maken de toezichthouders wél duidelijk dat zij onderzoek doen bij banken om uit te vinden of deze betrokken zijn bij de rentemanipulatie. Die duidelijkheid wil ik ook in Nederland."

Alles over de schuldencrisis