
SGP verliest vrouwenzaak bij Europees Hof
De Hoge Raad in Nederland was eerder tot een zelfde conclusie gekomen, maar daartegen diende de SGP in oktober 2010 een klacht in bij het Hof in Straatsburg. Dat heeft de klacht nu verworpen.
De SGP betreurt de uitspraak erg. ''Deze uitspraak is ingrijpend en zal, doorgeredeneerd, verstrekkende gevolgen kunnen hebben, niet alleen voor de SGP.
De uitspraak komt erop neer dat het gelijkheidsbeginsel nu zó absoluut wordt gemaakt, dat andere klassieke politieke en religieuze vrijheden erdoor worden weggedrukt'', aldus de partij in een reactie.
Consequenties
De SGP wil de uitspraak nu ''eerst bestuderen en op zich in laten werken om daarna te kunnen nagaan wat de mogelijke consequenties van de uitspraak zijn''. Daarbij is ook de reactie van het kabinet van belang. Dat liet eerder weten met een reactie te wachten tot na de uitspraak van het Hof in Straatsburg.
Volgens de SGP zal de redenering van de rechters in Straatsburg er in de praktijk toe leiden dat ook de vrijheid voor andere christelijke organisaties en kerken in het gedrang gaat komen. ''Het belang van deze zaak overstijgt daarmee dat van de SGP'', aldus de partij.
VN-vrouwenverdrag
Nadat de SGP naar Straatsburg was gestapt, stelde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner dat hij die behandeling wilde afwachten. Donner is inmiddels opgevolgd door Liesbeth Spies. ''Wij bestuderen de uitspraak'', laat een woordvoerder van Spies vrijdag weten. Een inhoudelijke reactie volgt later. Spies is zelf momenteel op vakantie.
De Hoge Raad oordeelde in 2010 dat de SGP vrouwen het passief kiesrecht (het recht om je te kandideren) niet mag onthouden. De staat moest van de Hoge Raad maatregelen nemen om dat te bewerkstelligen. De opstelling van de SGP was volgens de Hoge Raad in strijd met het VN-vrouwenverdrag en met de Nederlandse grondwet.
De uitspraak van de Hoge Raad was het gevolg van een jarenlange strijd tegen de SGP door het Clara Wichmann Proefprocessenfonds.
PvdA
De PvdA wil nu met spoed een reactie van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) op de uitspraak van het EHRM. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen wil dat het kabinet mogelijk maakt dat vrouwen bij de eerste verkiezingen ná de komende Kamerverkiezingen van 12 september ''gewoon verkiesbaar kunnen zijn'' op SGP-lijsten.
In een tweet stelt Heijnen dat het einde van ''middeleeuwse discriminatie'' bij de SGP in zicht is met de uitspraak van het Europees Hof.
Hij heeft over de zaak inmiddels Kamervragen gesteld aan Spies. Daarin wijst hij erop dat haar voorganger Piet Hein Donner met ingrijpende maatregelen wilde wachten tot na de uitspraak van het Hof in Straatsburg. Heijnen wil van Spies nu weten wat zij gaat doen om de SGP te dwingen geen vrouwen meer uit te sluiten van de kieslijst.
Verheugd
Voorzitter Anniek de Ruijter van het Clara Wichmann Proefprocessenfonds laat in een reactie weten zeer verheugd te zijn met de uitspraak. "We hadden het niet verwacht, maar wel heel erg gehoopt'', aldus De Ruijter.
"De SGP mag niet alleen vrouwen niet meer uitsluiten, maar moet ze ook daadwerkelijk op de kieslijst plaatsen".