
'Bijna kwart Nederlandse jongeren werkloos'
Dit stelt Dennis Wiersma van FNV Jong tegenover NU.nl. Hij roept de politiek op meer te doen om werkloosheid onder jongeren tegen te gaan.
Donderdag worden de nieuwste werkloosheidscijfers bekendgemaakt door het CBS.
In de laatste rapportage van het CBS uit mei dit jaar bleek dat de werkloosheid onder jongeren met ruim 12 procent betrekkelijk hoog is.
Europa
Bij 14 procent van de 15- tot 25-jarige werklozen is bovendien sprake van langdurige werkloosheid. In vergelijking met andere Europese landen presteert Nederland echter boven de maat. Volgens officiële cijfers is gemiddeld ruim een op de vijf jongeren van 15 tot 25 jaar werkloos in de EU.
Vooral in het oosten en zuiden van de EU is sprake van hoge jeugdwerkloosheid. In een land als Spanje zijn volgens de officiële cijfers zelfs bijna de helft van de jongeren werkloos.
Verschuilen
Maar volgens Wiersma moeten Nederlandse politici zich niet verschuilen achter "de dramatische cijfers van Spanje. Ook in Nederland staat het er niet goed voor. De werkloosheid onder jongeren is in mei met 35 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar."
"Bovendien: op het moment dat we de schatting van niet melders bovenop de officiële cijfers tellen komen we op een jeugdwerkloosheid die twee zo hoog ligt."
Daarbij wijst Wiersma naar een recentelijk gepubliceerd rapport van de internationale arbeidsorganisatie ILO (pdf), waaruit blijkt dat het probleem van de jeugdwerkloosheid groter is dan uit de officiële cijfers blijkt.
Circa 2 miljoen Europese jongeren besloten volgens het ILO ontmoedigd door de hoge werkloosheidscijfers, hun zoektocht naar een baan te stoppen of langer te studeren.
Achterblijver
Uit dit rapport blijkt bovendien dat Nederland daarin achterblijft in vergelijking met andere Europese landen: waar in buurlanden als Duitsland en Belgie het werkloosheidpercentage in april 2012 onder jongeren tot 24 juist verbeterde ten opzichte van 2008, is de werkloosheid in Nederland alleen maar opgelopen.
"Dit komt omdat wij het probleem niet op waarde schatten", zo stelt Wiersma. "De cijfers worden door de politiek bewust rooskleurig neergezet. Jongeren die werk zoeken worden niet meer goed geregistreerd."
Dat komt volgens hem ook doordat de stimulans voor jongeren om zich te melden niet groot is. "Je moet als jongere onder de 27 jaar bijvoorbeeld verplicht vier weken doorzoeken als je je meldt bij de balie van UWV. Daarmee ontmoedig je jongeren."
Ook willen volgens Wiersma veel jongeren zich niet aanmelden bij het UWV omdat ze dan verplicht zijn werk aan te nemen dat onder hun opleidingsniveau ligt.
Afstuderen
"De politiek treft ook maatregelen om jongeren sneller te laten afstuderen. Maar deze snel afgestudeerde jongeren zitten nu wel zonder baan. We moeten voorkomen dat deze groep 4 tot 5 jaar - wanneer de markt hopelijk weer aantrekt - zonder werk komt te zitten", aldus Wiersma.
Kleiner
Een woordvoerder van minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) stelt in een reactie dat het probleem kleiner is dan het FNV stelt.
Volgens het ministerie klopt het dat er naar schatting 100.000 ongeregistreerde jongeren zijn die geen arbeid verrichten danwel studeren, maar zijn daarvan waarschijnlijk slechts 35.000 jongeren werkelijk op zoek naar een baan.
Dit komt doordat de redenen voor de jongeren om zich niet aan te melden bij de officiele instanties als werkzoekend sterk uiteen lopen, zo stelt dewoordvoerder. Hij wijst erop dat er ook jongeren zijn die zorgtaken op zich nemen, langdurig ziek zijn of bijvoorbeeld een wereldreis maken.