AMSTERDAM - De SP weet zijn voorsprong op de VVD vast te houden. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen peiling van TNS Nipo. De partij van Emile Roemer staat deze week op 36 zetels, vier meer dan de 32 zetels die de VVD van premier Mark Rutte krijgt.

De SP liep vorige week in de peiling van TNS Nipo voor het eerst uit op de VVD. Twee weken geleden zaten beide partijen nog ongeveer op hetzelfde zetelaantal, met 32 voor de VVD en 31 voor de SP. Ten opzichte van vorige week krijgt de VVD er een zetel bij, en de SP twee.

GroenLinks lijkt zich weer te herstellen van de vrije val waarin de partij van Jolande Sap terecht was gekomen. Werd GroenLinks vorige week nog gepeild op een historisch dieptepunt van drie zetels, inmiddels kan weer op een vierkoppige fractie worden gerekend.

Ook bij de andere partijen zijn de verschillen klein. De PvdA (negentien), PVV (zeventien), D66 (vijftien), ChristenUnie (zeven) en 50Plus (een) verliezen alle één zetel. Het CDA (veertien) krijgt er één zetel bij. Bij de SGP (drie) en Partij voor de Dieren (twee) verandert er niets.

Het Democratisch Politiek Keerpunt van Hero Brinkman en de Piratenpartij krijgen bij TNS Nipo geen zetels.