DEN HAAG - Afgewezen asielzoekers uit Somalië mogen voorlopig niet worden uitgezet naar hun land. Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van de Raad van State.

Het is de uitkomst van een hoger beroep dat minister Gerd Leers (Asiel) had aangespannen tegen een uitspraak van de rechtbank in Zwolle.

Die oordeelde eerder dat een Somalische asielzoeker niet in vreemdelingenbewaring mocht zitten. De Raad van State is het daarmee eens, omdat er geen zicht is op uitzetting binnen een redelijke termijn.

De raad vindt dat het voor de Somaliër nu niet mogelijk is om via de stad Mogadishu door te reizen naar Zuid- en Centraal-Somalië.

Aanwezigheid

De hoogste bestuursrechter merkte op dat volgens de minister een vreemdeling 'louter door zijn aanwezigheid' in Mogadishu het risico loopt slachtoffer te worden van 'willekeurig geweld' vanwege het gewapende conflict in de stad. Volgens de raad geldt dit niet alleen voor mensen die zich er willen vestigen, maar ook voor mensen die op doorreis zijn.

Gedwongen terugkeer naar Noord-Somalië is nu ook niet mogelijk, wat betekent dat er nu geen Somalische vreemdelingen naar hun land van herkomst kunnen worden uitgezet, besluit de Raad in een verklaring. Er is geen hoger beroep mogelijk.

Leers bestudeert de uitspraak. Zijn woordvoerder benadrukte dat er al geen Somaliërs naar het noorden van het land werden teruggestuurd. Ze werden wel naar het midden en het zuiden van het land gezonden, via de luchthaven van Mogadishu. Het ministerie achtte dat tot op heden wel veilig genoeg. De Raad van State denkt daar dus anders over.

Opgelucht

De Somaliërs in Nederland zijn opgelucht over de uitspraak . ''Wij zijn blij. Maar we hebben ook nog veel vragen hoe het nu verder met ons moet'', laat een woordvoerder van de groep dinsdag weten.

De uitspraak van de Raad van State maakt volgens de woordvoerder nog eens goed duidelijk dat de stad Mogadishu gevaarlijk is. ''De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft steeds gezegd dat het allemaal wel meevalt. Dat klopt niet.''

Er zijn 300 uitgeprocedeerde Somaliërs in ons land. Van hen zitten er 40 in detentie. Er wordt nu gekeken wat het land was van waaruit de 300 in Nederland zijn gearriveerd. Als dat land veilig genoeg is, zoals bijvoorbeeld een van onze buurlanden, dan moeten de Somaliërs in kwestie daarheen.

Goede opvang

Volgens de Utrechte advocaat L. Sinoo is het moment nu gekomen dat minister Leers beleid maakt voor de uitgeprocedeerde Somaliërs in Nederland. Sinoo heeft één van de uitgeprocedeerde Somaliërs bijgestaan.

"Ze kunnen niet terug naar hun land, maar hebben hier elke status verloren. 'Er is al decennia oorlog in en rond Mogadishu en dat zal de komende tijd niet verbeteren. Dus wat gaat Leers doen?''

De meeste Somaliërs zitten volgens haar op een locatie waar ze worden voorbereid op hun terugkeer. ''Daar geldt een strikt regime. Ze moeten elke dag stempelen en mogen de gemeente niet uit. Ze zitten als het ware opgesloten. Je kunt je afvragen of dat nu de juiste opvang is.''

Absurd

De PVV sluit niet uit dat er meer Somaliërs naar Nederland zullen komen als gevolg van de uitspraak.  Dat blijkt uit vragen aan minister Gerd Leers (Asiel).

''Hoeveel Somaliërs zullen naar uw verwachting nu naar Nederland komen?'', vraagt de PVV. Het zou ook 'ongewenst' zijn 'mede gelet op de grote problemen die ons land al heeft met Somaliërs'.

De PVV vindt het ook 'absurd' dat Nederland Somaliërs moet opvangen, omdat er in Afrika ook wel veilige landen zijn.