AMSTERDAM - Premier Mark Rutte (VVD) moet het ontgelden in het campagnespotje van de PVV, dat sinds maandag is te zien op de website van de partij van Geert Wilders. Zoals verwacht gaat Wilders tekeer tegen Europa.

"In Brussel zijn ze maar wat blij met Mark Rutte", klinkt de stem van Wilders, terwijl Rutte in beeld is tussen Europese politici. "De ongekozen eurocraten kunnen altijd op hem rekenen. Hij tekent blind elke blanco cheque." Vervolgens tekent Rutte een document en klinkt het geluid van een kassa. "Hup, daar gaat weer een miljard", zegt Wilders.

Wilders heeft de verkiezingen op 12 september al bestempeld als één groot referendum over Europa. In zijn spotje hamert hij op alle nadelen die Europese samenwerking volgens hem oplevert: geen eigen munt meer, geen eigen immigratiebeleid en overdracht van soevereiniteit. Wat hem betreft, stapt Nederland uit de EU en wordt de gulden weer ingevoerd.

Wilders is niet de eerste die Rutte aanpakt om zijn Europese beleid. Eerder kreeg de premier van CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma het verwijt dat hij misleidend is over Europa. In Brussel zou hij instemmen met maatregelen waarover hij zich in Nederland vervolgens kritisch uitlaat. Rutte deed die kritiek af als verkiezingsretoriek.