DEN HAAG - Ten opzichte van vorige week verliezen de SP en de PvdA beide twee zetels in de politieke barometer van Ipsos Synovate.

De VVD wint juist en zou nu op 36 zetels komen in de Tweede Kamer, vijf meer dan de huidige 31 zetels. Vorige week won de VVD ook al drie zetels in de peiling.

De SP zou 27 zetels halen, de PvdA 23. Dat is voor de SP nog altijd 12 meer dan het huidige aantal zetels, terwijl de PvdA 7 zetels zou inleveren.

Het CDA (16) boekt in de jongste peiling juist twee zetels winst ten opzichte van vorige week. Ook de PVV (19) pakt er een zetel bij, net als Groenlinks (5). De ChristenUnie levert een zetel in en komt op vijf.

Nieuwe partijen

D66 (13), de SGP (2), Partij voor de Dieren (3) en 50Plus (1) zien hun virtuele zetelaantal niet wijzigen in de nieuwe peiling van Ipsos Synovate. Voor de nieuwe partijen is wel iets meer steun dan een week geleden, maar nog altijd weet geen enkele de kiesdrempel te halen.

De politieke barometer is een peiling waarvoor steeds ongeveer 1000 mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van woensdagmiddag tot en met vrijdagmiddag.