DEN HAAG - Beelden van particuliere bewakingscamera's moeten sneller gebruikt kunnen worden bij het oplossen van misdrijven.

De beelden moeten onder voorwaarden op internet, op grote reclameborden in winkelcentra of op beeldschermen in het openbaar vervoer te zien zijn.

De ministerraad stemde vrijdag in met dat voorstel daartoe van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Het openbaar maken van deze beelden is nu nog een langdurige procedure. Efficiënter gebruik van de beelden moet tot een snellere opsporing leiden.

Het gaat niet alleen om camerabeelden van misdrijven bij bedrijven. Ook particulieren mogen volgens het wetsvoorstel beelden van bewakingscamera's op internet gaan zetten als dat bijdraagt aan de oplossing van een misdaad.

Aangifte

Voordat een bedrijf of particulier de beelden op internet of billboard mag zetten, moet eerst aangifte bij de politie worden gedaan. Daarna gaan politie en justitie de beelden beoordelen en gebruiken. Pas daarna kunnen de beelden openbaar worden gemaakt na toestemming van justitie.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is er in het voorstel gezocht naar een evenwicht tussen het belang van de opsporing en de privacy van de verdachte. Er moeten nog wel regels worden opgesteld over onder meer hoe de beelden in praktijk mogen worden gebruikt, hoe lang de beelden publiekelijk mogen worden getoond en op welke wijze dat moet gebeuren.

Op internet zetten

Het voorstel betekent dat een burger die slachtoffer is geworden van een inbraak beelden van de inbreker op internet kan zetten. In winkelcentra zoals Hoog Catharijne in Utrecht of op luchthaven Schiphol kunnen reclameborden camerabeelden van winkelovervallen gaan tonen.

Op beeldschermen in de tram kan een overvaller onder de aandacht van het publiek worden gebracht. Voorwaarde is wel steeds dat politie en justitie eerst toestemming geven.

Een woordvoerder van Detailhandel Nederland spreekt van een ''gedurfd voorstel'' en wil er aan meewerken. Om het beleid te laten slagen is het volgens de belangenorganisatie van winkeliers van groot belang dat politie en justitie snel beslissen om beelden vrij te geven. De woordvoerder zit nog wel met een aantal vragen bijvoorbeeld voor welke misdrijven camerabeelden openbaar gemaakt mogen worden.

Het ministerie hoopt dat de nieuwe wet volgend jaar van kracht wordt.