DEN HAAG - Wie de auto of motor verkoopt, kan de administratie in de loop van 2015 thuis afwikkelen.

De verplichte gang naar het postkantoor is niet meer nodig nu minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer het mes zet in procedures rond het kentekenbewijs. Tot het zover is, kan de zogeheten tenaamstelling bij meer instanties gebeuren. Die locaties blijven ook na 2015 in gebruik.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de aanpassingen waarmee Schultz het op termijn mogelijk maakt om thuis achter de computer het kentekenbewijs over te schrijven op een andere eigenaar.

Zodra instanties via de computer bij alle gegevens kunnen, vervalt de toonplicht van het kentekenbewijs en wie de auto langere tijd niet gebruikt, kan het kentekenbewijs ook langer schorsen.

Kentekencard

Schorsen kan nu alleen voor 1 jaar, maar Schultz wil het ook voor 3 of 5 jaar mogelijk maken. In die tijd hoeft de auto niet gekeurd en de eigenaar hoeft geen motorrijtuigenbelasting of verzekering te betalen.

Jaarlijks vinden nu ongeveer 400.000 van dit soort schorsingen plaats. Schultz houdt er rekening mee dat dit aantal in het huidige economisch barre klimaat weleens kan stijgen.

Per 2014 wordt het papieren kentekenbewijs geleidelijk vervangen door een kentekencard, een creditcard met chip. Het overschrijvingsbewijs verdwijnt en in plaats daarvan krijgt de eigenaar van een voertuig een tenaamstellingscode.

De code wordt uitgegeven door de RDW en moet worden gebruikt als het voertuig van eigenaar wisselt of wordt gesloopt of geschorst.